AI нарисува картина за 432000 долара

AI нарисува картина за 432000 долара

26/10/2018 Off By nina

Картина, създадена от изкуствен интелект, се продаде за 432 000 долара на търг за произведения на изкуството от Кристис в Ню Йорк. Произведението, наречено “Портрет на Едмънд Белами”, е първото произведение на изкуството, изработено изцяло от AI, за да излезе за продажба на такъв сериозен търг. Очакванията бяха за цени между $ 7,000 и $ 10,000, така че сумата от $ 432,000 беше истински шок.

 

 

Картината е работа по тип алгоритъм, известен като Generative Adversarial Networks (GAN), създаден от колектив по изкуството в Париж, наречен Obvious. Групата е заредила алгоритъма с набор от данни от около 15 000 портрета, рисувани между 14 и 20 век. Генерираща част на алгоритъма използва разбирането си за големия брой произведения на изкуството, за да започне да създава свои собствени изображения.

Друга част от системата, така нареченият различител, има за задача да определи разликата между изкуството, произведено от човека и това, произведеното от генератора. Този процес продължава, докато различителят спре да разграничава произведенията. Тогава художественият колектив решава, че работата е достатъчно добра, за бъде предложена за продажба.

Портретите на Белами са изрисувани в полуреалистичен стил, като замъглените им детайли създават всеобхватно впечатление за движение. В долния десен ъгъл на платната, подписът на художника се заменя със смущаващо математическо уравнение:

“Портретът на Едмънд Белами” е един от 11-те портрета на несъществуващи хора, създадени от AI. Другите произведения на изкуството на Obvious досега са предлагани на цени до 10000 евро, но вероятно сега ще преосмислят цените си.