Anıtkabir – мавзолеят на Ататюрк

Anıtkabir – мавзолеят на Ататюрк

05/04/2019 Off By djani

Мавзолеят на Ататюрк в Анкара не е само забележителност, но има много важно място за турците. Те се отнасят към Мустафа Кемал с дълбоко уважение. Наричат го Ататюрк, което в буквален превод означава “Баща на турската нация”. От благодарност и преклонение пред делата му, в негова чест, в турската столица е издигнат величествен мавзолей, който е наричан още “Анъткабир” (в превод от турски – “мемориален гроб”).

За да разгледа човек целия комплекс се нуждае поне от два часа.

Комплексът разполага с два входа: основният е от улица Anıt Cd, а вторият е от улица Akdeniz Cd. Ако минавате през втория вход, тогава трябва да се изкачите малко нагоре по хълма към мавзолея на асфалтов път. Минавайки през главния вход, се озовавате на Lion Road, където има 24 статуи на лъвове. Тези статуи символизират сила и мир. Изработени са в хетски стил, т.е. са копия на статуите, открити при разкопките на древните хетски селища.

Минавайки покрай Lion Road, ще стигнете до церемониалния площад, където могат да се поберат 15 хиляди души. Най-голямата сграда на този площад е мавзолеят Ататюрк Анъткабир, където е поставен надгробен камък, който тежи 40 тона. Под него лежи пепелта на първия президент, талантлив реформатор и освободител от окупацията – Кемал Ататюрк.


По периметъра на Церемониалния площад и в самото начало на Лъвския път са издигнати десет кули, които олицетворяват идеалите, които според турците оказват влияние върху техния народ и върху създаването на държавата. В тези кули може да се погледне – във всяка от тях има нещо интересно за посетителите.

Различни изложби, които представят всякакви неща, свързани с живота на Ататюрк: коли, лодка, пистолет и др.

В кулите на Лъвския път се организира изложба, посветена на строежа на Анъткабир: има много интересен модел на мавзолея Ататюрк, както и парчета от скали, от които е построен мавзолея. Тези камъни са донесени от различни райони на Турция. Всички те са различни по цвят и структура.

Функционира и малък магазин за сувенири, разположен в кулата близо до площада. Всички сувенири в него са свързани с личността на Ататюрк. Например тук можете да купите за няколко турски лири икона, изобразяваща Мустафа Кемал или  флага на Турция.

Любопитно е да се наблюдава смяната на почетната стража. По-скоро необичайно маршируващи, войниците маршируват от страната на Лъвския път до Церемониалния площад, за да сменят охраната на стълба и на входа на мавзолея. Особено впечатляващ е силният и остър глас на командира.

Около комплексът расте красива градина, която се нарича Градина на мира. Забележително е, че около 100 различни вида растения са донесени тук от 25 страни.

Цена: мавзолеят е свободен, но посещението на музея Ататюрк в една от кулите струва 20 TL.

На входа е необходимо да се мине през рамката на металдетектора. Малки и големи чанти и раници се инспектират, както на летището, с помощта на рентгенови лъчи.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани