Aqua Florya – бизнес с мозък

Aqua Florya – бизнес с мозък

25/12/2018 Off By djani

В океаните има повече чудеса, отколкото на сушата. Moже да ви  го потвърди всеки водолаз. Съвременният предприемач, разбира се знае как да превърне и това в бизнес, и е изградил различни аквариуми за да може човечеството да се наслаждава на прекрасна, релаксираща гледка отблизо. Днес ще ви разкажа за един изумителен, зрелищен аквариум, който респектира и впечатлява с модерни съоръжения, размери и разнообразие от видове.

Aqua Florya е голям търговски и развлекателен комплекс, открит на 4 октомври 2012 година. Намира се в района на Флория в Истанбул, на 20 км. от джамията Султан Ахмет, недалеч от международното летище Ататюрк. Разположен е на площ от 45 000 кв.м.

Освен магазини, има и кино с капацитет от 1280 души, а на децата се предлагат интерактивни игри. В близост се намира общинският парк Флория и увеселителен парк.

Огромният аквариум заема няколко етажа и е един от най-големите аквариуми в света. Общата му площ е 22 000 квадратни метра. 

Аквариум “АКВА ФЛОРИЯ” разполага с 64 аквариума с 6800 куб.м. вода. Всички те представят над 1500 вида на 15000 земни и морски същества от Черно, Мраморно, Егейско и Червено море, протока Босфора, Суецкия и Панамския канал и тропическата гора.  Аквариумът има множество зали, богато разнообразие от морски обитатели, като огромни и любопитни скатове, страховити акули, риби-клоуни, зала “Антарктида”, “Тропическа зала” и много други. В комплекса има и изкуствен дъждовен горски декор.

Срещу заплащане може да гледате видеоклипове с 5D ефект в мини- кина, където специалните настройки възпроизвеждат не само видео и звуци, но и напълно пресъздават усещанията за различни метеорологични условия като вятър и мъгла.

На посетителите се предлага специален тематичен маршрут, дълъг 1,2 км, който разказва не само за подводния, но и за повърхностния свят от Черно море до Тихия океан. Маршрутът тръгва от бреговете на Черно море, след това Босфора, Мраморно море, Суецкия канал, Червено море и дори Антарктика, а оттам преминавате през Панамския канал до Амазония през Гибралтар и Атлантическия океан. На едно от кръстовищата в залите можеше да се насладите на Мраморно море.

Истанбул Аквариум е член на световната асоциация на зоопарковете и аквариумите и се управлява от експерти по международни стандарти.  За щастие, всички живи същества в аквариума живеят в условия, които са най-близо до естествената им среда.

Можело, значи…

Източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани