Бинди – религия, мистика, красота, мода?

Бинди – религия, мистика, красота, мода?

05/05/2019 Off By nina

Популярната точка за украса на челото, носена главно в Южна Азия – особено в Индия, Бангладеш, Непал, Шри Ланка и Мавриций е и специална. Това е стара хиндуистка традиция и е известна като бинди, което означава „капка, малка частица, точка“. Въпреки че те са вкоренени в индуистката традиция, бинди се трансформирали с времето и са станали популярни аксесоари и модни изявления за някои хора. Например, няколко западни знаменитости са обвинени в културно присвояване за носене на бинди.

Традиционното бинди

Традиционно, това е ярко червена точка, сложена в центъра на челото близо до веждите. Но бинди могат да бъдат и други цветове със знак или бижу, носени върху тях. Много хора свързват червеното бинди с древната практика да предлагат кръвни жертви, за да успокоят боговете.

Интересно е да се отбележи, че в древното арийско общество младоженецът е слагал „тилака“ (дълга вертикална марка) на челото на булката като знак за брак. Настоящата практика може да бъде продължение на тази традиция. Показателно е, че когато индийката има нещастието да стане вдовица, тя спира да носи бинди и други декорации, свързани с омъжените жени.

„Шестата чакра” и нейното значение в индийската култура

Смята се, че областта между веждите е шестата чакра, известна като аджна, която означава „командване“, и се смята, че е седалище на скрита мъдрост. Тантрическите култове вярват, че по време на медитация латентната енергия се издига от основата на гръбначния стълб към главата, а аджна е изхода за тази мощна енергия. Смята се, че червената точка между веждите запазва енергия в човешкото тяло и контролира различните нива на концентрация. Тя е и централната точка на основата на самото творение и символизира благоразположението и щастието.

Хиндуистката традиция твърди, че всички хора имат трето вътрешно око; двете физически очи са използвани за виждане на външния свят, докато третото се фокусира навътре към Бога. Като такава, червената точка означава благочестие, както и постоянното напомняне да държим Бог в центъра на мислите си.

Символизъм на Бинди и смисъл на цвета му

Привличащото окото бинди е една от най-визуално очарователните от всички форми на декорация на тялото. Индусите придават голямо значение на тази орнаментална марка между веждите – място, което от древни времена се счита за главна нервна точка в човешкото тяло.

Освен че червената точка е благоприятен знак за брак, се смята, че тя гарантира и социалния статус и неприкосновеността на институцията на брака. Докато индийската булка престъпва над прага на дома на съпруга си, покрита с бляскави дрехи и орнаменти и украсена с червеното бинди, то й предоставя място като пазител на семейното благосъстояние и потомство.

В днешно време обаче символиката на бинди вече не се спазва стриктно и се използва в голяма степен като аксесоар за красота или част от женската мода. Традиционно червената точка е направена от кравешка кръв и пръст; но дори и това се е променило. Сега повечето индуски жени предпочитат да носят на мястото бижу.

Съвременната точка също не знае никакви граници: могат да я носят и мъжете и жените. Някои съвременни мъже го носят на благоприятни поводи, като например за ритуално богослужение или сватба, на празнични поводи или при тръгване или връщане от пътуване или кампания. За разлика от това, традицията на мъжете, украсени с тилака, е избледняла в последно време – сега много повече жени, отколкото мъже, споделят тази украса.

Други промени се наблюдават при някои самотни жени, носещи черни точки, докато омъжените жени носят червени. Днес жените често носят точки, които съвпадат и с цвета на техните сари.

Необходима е много практика, за да се постигне перфектната кръгла форма на ръка, но в модерните времена (и с променящата се мода) жените изпробват различни форми и дизайн. Понякога „червената точка“ изобщо не е точка – а права вертикална линия или овал, триъгълник или миниатюрно произведение на изкуството, направено с фина остра пръчица, опушено и поръсено със златен и сребърен прах, обсипано с мъниста и инкрустирано с блестящи камъни!

През последните години Бинди стана популярно и извън Южна Азия и често се носи като модна декларация от известни личности и други. Някои мъже и жени в традиционните култури, носещи бинди, са критикували този акт като елемент от културното присвояване; но те вероятно не успяват да осъзнаят, че в западните култури на шоубизнеса и меркантилността всичко е въпрос на пари – и за съжаление моралът или традициите са склонни да изчезват по-бързо в името на печалбата.

Не бива да се пренебрегва факта, че има много противоречия около това кой има право да носи бинди. Провокативният въпрос се разглежда от писателя и студент по право Видя Рамачандран, който пише:

„За съжаление на този въпрос няма прост отговор. Редица южноазиатски жени, писали по този въпрос, са формулирали свои собствени критерии за приемливо използване на бинди. Аарти Оливия предполага, че не-южноазиатците могат да носят бинди, ако или се оженят за южноазиатски, или посещават индийски фестивал или ритуал. Междувременно, признавайки по-широкото културно значение на бинди, Reclaim the Bindi предполага, че всички южни азиатци, включително тези, които нямат индуско наследство, могат да носят бинди по свое усмотрение. Смятам, че е по-полезно тези предложения да се използват единствено като такива – предложения, или груби насоки за поведение, а не твърди правила. Буквално е невъзможно да се изработи изчерпателен списък на приемливи ситуации за носене на бинди.”

Подобно на много други практики, които са били обсъждани в светлината на културните права и културното присвояване, отговорът на въпроса кой може да носи бинди, остава тема на дебат.

Превод – Нина Жишева