Богатите викинги носели синьо ленeно бельо

Богатите викинги носели синьо ленeно бельо

12/03/2019 Off By nina

Трудно е да си представим, че Ерик Кървавата брадва и другите страховити викингски крале и вождове са носели бельо. Ако обаче изследванията, проведени в университета в Берген, са верни, трябва да свикнем с идеята.

Анализирани са текстилни фрагменти от гробове на викингите в областите Рогалан, Согн ог Фьордане и Хордаланд в Западна Норвегия.

Изследванията, проведени от текстилния консерватор Хана Лукешова и професора по нанофизика Бодил Холст от университета в Берген, дадоха забележителни резултати: викингите използвали бельо от ленени тъкани, често оцветено в синьо.

– Викингите са използват и коноп за производство на текстил. Но в Западна Норвегия те използват предимно лен за изработване на дрехи, сподели професор Бодил Холст пред независимия вестник на университета в Берген På Høyden.

Професор Холст и текстилният консерватор Лукешова са идентифицирали растителни влакна от текстил, намерени в четиридесет и пет гробища на викинги, датиращи предимно от 900-та година.

Двамата учени изследвали малки фрагменти от над сто различни обекта с поляризационен микроскоп, нещо, което е осигурило нови и изненадващи познания.

Фактът, че растителните влакна лесно се разтварят, направил изследователската работа изключително предизвикателна.

Облекло, носено в пряк контакт с кожата, много рядко се запазва. Външните облекла, изработени от вълна, коноп и коприва, са по-устойчиви на заравяне в продължение на стотици години.

В епохата на викингите лена, конопа и копривата са били използвани за производството на дрехи, докато другите видове текстил все още не са били въведени в Скандинавия.

Богатите викинги имали достъп до вносна коприна, но копринените тъкани са толкова изключителни, че често били нарязвани на панделки и използвани само за украса.

В гробове, съдържащи текстилни фрагменти, често се срещат тежести на тъкачен стан. Това е признак, че е твърде вероятно бельото да се е произвеждало от самите викинги.

Някои от изследваните текстилни тъкани били оцветени в синьо. Цветът се получава от цветни растения, съдържащи смес от синьо индигово багрило (или индиготин) и по-малки количества от други багрила, включително червеникаво багрило индирубин.

Според текстилния консерватор Лукешова, тъканите може да са били тъкани и боядисани локално в Западна Норвегия.

Всички текстилни фрагменти са намерени в гробове, съдържащи богати викинги. Какво е било бельото, ако изобщо е имало такова, което са използвали обикновените хора, изследователите не могат да кажат. Нито пък могат да кажат дали синия лен е бил използван както за мъжко бельо, така и за женско.

Превод от английски – Нина Жишева