Брадите на мъжете – по-мръсни от кучешката козина

Брадите на мъжете – по-мръсни от кучешката козина

03/05/2019 Off By nina

Едно малко европейско проучване установи, че брадата на мъжа е по-пълна с човешки патогенни бактерии, отколкото най-мръсната част от козината на кучето.

За изследването, публикувано през февруари 2019 г. в списание European Radiology, изследователите анализирали проби от кожата и слюнката от 18 брадати мъже на възраст от 18 до 76 години и проби от кожа и слюнка от 30 кучета (чиито породи варират от шнауцер до немска овчарка) в няколко европейски болници.

Изследователите търсели колонии от човешки патогенни бактерии както при мъжете, така и при кучетата – не в опит да засрамят брадатковците, а по-скоро да проверят дали е безопасно за хората да използват същите скенери за ЯМР, които са използвали преди това кучета.

Всъщност хората се оказали по-мръсните пациенти. Не само че мъжките бради съдържат значително по-потенциално опасни микроби, отколкото козината на кучетата, но мъжете оставят скенерите по-замърсени от животните.

“Тъй като скенерът за ядрено-магнитен резонанс, използван и за кучета, и за хора, редовно се почиства след сканиране с животни, има значително по-нисък бактериален товар в сравнение със скенери, използвани изключително за хора”, пишат изследователите в изследването.

В новото сиизследване учените анализирали кучета, които са били планирани за “рутинни” назначения за ЯМР скенер, за да търсят мозъчни и гръбначни разстройства, пишат авторите. Тъй като скенерите за ЯМР са твърде скъпи за повечето ветеринарни клиники, тези тестове са проведени в радиологичното отделение на европейска болница, която извършва около 8000 MRI сканирания на човешки пациенти всяка година.

Учените почистили устата на всяко куче от бактерии, след това взели проста проба от кожата чрез триене на специална плоча за събиране на бактерии между плешките на всяко куче („особено нехигиенично“ място, където редовно се срещат кожни инфекции). След като кучетата преминало сканирането на ЯМР, изследователите взели проби и от три места в скенера.

В същото време екипът събрал бактериални проби от брадите на болнични пациенти, които трябвало да си направят МРТ. Брадатите мъже били в относително добро здраве и не са били хоспитализирани през предходната година.

Тестовете показаха, че всичките 18 мъже са показали “висок брой микроби” на кожата си и в слюнката си, докато само 23 от 30 кучета показали такъв резултат, пишат изследователите.

Bearded hipster male in eyeglasses dressed in a plaid shirt holds in arms cute littlebadger dog.

Седем от мъжете и четири от кучетата са показали положителен резултат за човешки патогенни микроби – вид бактерии, които могат да разболеят човек, ако колонизират уязвимата част от тялото на домакина. Тези микроби включват Enterococcus faecalis, често срещана бактерия в червата, за която е известно, че причинява инфекции (особено инфекции на пикочните пътища) при хора, както и няколко случая на Staphylococcus aureus, обичайни бактерии, заселили кожата/лигавицата, които могат да живеят у до 50% от всички хора, но могат да причинят сериозни инфекции, ако попаднат в кръвния поток.

Въпреки сравнително по-високите микробни стойности в тази малка проба от брадати мъже, изводът от това изследване не е “Я, да се обръснеш веднага, Распутин!”. Както пишат авторите, “няма причина да се смята, че жените могат да носят по-малко бактериологичен товар от брадатите мъже”.

Вместо това, хората оставят по-потенциално инфекциозни бактерии в болниците, отколкото бихте искали да си представите – и просто санирането на повърхността очевидно не е достатъчно, за да реши проблема.

“Очаква се броят на инфекциите, свързани със здравните грижи в американските болници да бъде приблизително 1,7 милиона пациенти годишно”, пишат авторите. Всяка година около 100 000 души умират в резултат на тези инфекции“, допълват те.

“Централният въпрос може би не е дали трябва да позволим на кучетата да се подлагат на образна диагностика в нашите болници”, заключи екипът, “а по-скоро трябва да се съсредоточим върху знанията и възприемането на хигиената и да разберем какво представлява реална опасност и риск за нашите пациенти.“

Превод – Нина Жишева