Castel – кулите от живи хора

Castel – кулите от живи хора

04/04/2019 Off By djani

Когато става въпрос за Испания, всички първосигнално асоциират темпераментното фламенко. За съжаление малко хора са чували за тази зрелищна гледка като „кулите на Кастел”.

Castel е националната художествена форма на Каталуния, която е част от испанската държава. Кастел означава процес на изграждане на живи кули или замъци от хора.

Каталонското изкуство развива кастели в продължение на няколко века, тъй като първите опити за изграждане на акробатични кули започват в края на 18 век. Грациозната красота на живите замъци във въздуха бързо завладява населението, а днес кастата е популярна в цяла Каталония, а основното състезание на най-силните отбори се провежда на всеки две години в Тарагона. В същия град има кастово училище, където се обучават потенциални участници.


Екипът, който участва в кастела, нарича колелата – colles. Тя обединява повече от сто участници от различни възрасти. Всички трябва да носят бели панталони и ризи с един и същи цвят. Задължителен атрибут е и черен колан, обвързан с червена лента.

Повечето от участниците създават един вид възглавница, стояща в тесен кръг, обърнат към центъра. Тази база, първият ред на живата кула, е наречена “пина” – бум. Основното действие се извършва върху централната част на основата.

Участниците с по-голяма тежест категория, формират по-ниските нива на кулата. Всеки ред е четирима, трима или двама участници, които се държат плътно един до друг за раменете. Колкото по-висока е структурата, толкова по-слаби и по-млади участници са на следващото ниво.

Постоянният критерий за сложност е височината на кулата. От участниците се изисква да създадат осем етажа, на които седмото ниво е представено от млад кастел, клекнал на раменете на двама участници. Последното ниво допълва и детето, което е длъжно да махне с ръката си, достигайки най-високата точка на акробатичната структура. Едва след това кулата се счита за построена.

Изграждането на жива кула, макар и трудно, е само половината от битката. По същия начин участниците трябва умело и внимателно да се спускат до основата един по един, като по този начин разрушават структурата.

Целият процес се осъществява под ръководството на най-опитния участник, който управлява отвън. Веднага след като се изгради четвъртият ред, зазвучава звукова подкрепа под формата на барабани.

Благодарение на забавлението на кастела, екипите са поканени да участват в различни празници. По време на масовите събития кастелите се фокусират върху създаването на по-удобни и леки структури. Те демонстрират реални умения на специални състезания, където екипите получават ранг и парични награди.

Основният конкурс на Кастел се провежда в Тарагона през първия уикенд на октомври на една година. Стадион „Тарако Скуеър Арена”  е с капацитет до 6 000 зрители.

Конкурсът е невероятен спектакъл, където плътно изпълнена арена е пълна с разноцветни острови от екипи. След това участниците последователно създават замъци във въздуха. Всеки отбор има пет възможности да демонстрира уменията си. Жури от 7 души, експерти по изграждането на живи кули, поставя броя на точките, съответстващи на уменията и сложността. Крайният резултат определя победителите.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани