Cirque du Soleil, ние и еволюцията

Cirque du Soleil, ние и еволюцията

13/05/2019 Off By nina

Изпълненията на акробатите от Cirque du Soleil, за които земната гравитация сякаш не съществува, са описани като “внушаващо благоговение”, но какво всъщност протича в мозъка, когато човек изпитва това чувство и то наистина ли се случва на публиката по време на изпълненията на цирка?

Екип от невролози наскоро си сътрудничили с трупата, за да разбере това. Изследователите проследяват мозъчните вълни на хора от публиката по време на шоуто Cirque du Soleil в Лас Вегас, търсейки някаква индикация за страхопочитание в мозъчните вълни на хората, каза лидерът на изследването Beau Lotto, невролог, специалист в областта на човешките възприятия.

Констатациите, които не са предварително подготвяни, определено сочат, че субектите са демонстрирали такива „стресови“ състояние и тези показания съответстват на 23 вдъхновяващи моменти в представянето на Cirque du Soleil, казва Lotto .

Вдъхновяващо проучване

На представленията в Лас Вегас изследователите са използвали шапки за покриване на главата и сензори, покрити с гел, за да наблюдават ЕЕГ сигнали – които показват електрическа активност в целия мозък – в 60 аудитории. Учените наблюдавали обектите, а членовете на публиката наблюдавали как акробатите се завъртат, падат и се издигат във въздуха.

ЕЕГ представят общ преглед на мозъчната активност, за разлика от технологията като функционална магнитно-резонансна образна диагностика (fMRI), която изобразява възбуждащите неврони в специфични области на мозъка. Тъй като fMRI може да открие мозъчните области, които са свързани с емоционални реакции, учените са използвали тези сканирания, за да определят какви са някои емоции в мозъка, в реално време.

Някои емоции – например страх, радост и тъга – са доста лесни за описание. Но за хората може да е трудно да изразят възхитата си с думи, каза Lotto . „Обикновено възхитата се определя от чувството за чудо и любопитство, чувството на връзка с другите и трансформираното виждане за света и мястото на човека в него, чувството, което продължава дори след края на възхищението“, обяснява той.

Учените са събрали информация за чувството на благоговение от 280 човека от публиката – включително тези, които носели шапките – чрез психологически експерименти и експерименти за възприятията, извършени преди, по време и след шоуто.

Ключ към еволюцията?

Изучаването на благоговението и разбирането на начина, по който работи, са важни за невролозите, защото повече от всяка друга емоция, благоговението може да е водеща сила в човешката еволюция, каза Lotto.

„Кое е основното предизвикателство, за което на мозъка се налага да еволюира, за да разреши? Това е предизвикателството на несигурността. Ние мразим несигурността – почти всяко поведение е опит да я намалим“, обяснява Lotto. „Обаче ученето и адаптирането към новите преживявания също е важен компонент на еволюцията – и това включва излагане на несигурност“, добавя той.

„Хипотезата, която тестваме, е, че може би благоговението е решението на еволюцията да се придвижи напред в неизвестността, да ни помогне да стъпим на онова място, за да видим нещата по различен начин“, каза Lotto. – “Защото, ако не го правим, не се развиваме.“

Превод – Нина Жишева