Да се гушнем против стрес?

Да се гушнем против стрес?

21/11/2018 Off By nina

Хората, които са имали конфликт в даден ден, но също така са се прегърнали, не са били толкова засегнати от отрицателното взаимодействие, колкото са били непрегърнатите.

Когато приятел дойде при вас след лош ден, как го утешавате? Оставяте ги да си разкажат проблема? Наливате им чаша вино? Всичко това върши работа, но ново проучване установи, че една техника не само е ефективна, но е много лесна и успокояваща – прегръдката!

Майкъл Мърфи е докторант в университета Карнеги Мелън в Питсбърг. Той искал да разбере дали хората, които получават прегръдки редовно, могат да се справят по-добре със стреса и конфликта.

“Индивидите, които съобщават за наличието на мрежа от подкрепящи хора, са склонни да показват по-добра адаптация, когато са изправени пред стрес.”

Но само защото имате мрежа за поддръжка не означава, че определено чувствате тази подкрепа.

“Някои изследователи твърдят, че голяма част от постъпките ни, които правим, за да подкрепим другите, които са подложени на стрес, всъщност могат да бъдат вредни, защото такова поведение може непреднамерено да предаде на другите посланието, че не са компетентни да управляват стреса”.

Мърфи и неговият екип изследвали 404 мъже и жени всяка вечер в продължение на две седмици.

“По време на тези интервюта на участниците бе зададен един прост въпрос, на който трябвало да отговорят само с да или не – дали някой ги е прегърнал в този ден – и дали са преживели конфликт или напрежение с някого. Зададени им бяха и въпроси за социалните им взаимодействия – колко социални контакта са имали този ден, като в отговорите трябваше да споменат за негативните и положителни настроения.”

Изследователите установили, че лицата, които са се сблъскали с конфликт, не са били толкова негативно засегнати, ако са били прегърнати през този ден, отколкото участниците, които са имали конфликт, но не са били прегърнати. Освен това Мърфи и неговият екип установили, че хората, които са получили прегръдка, не запазили негативните емоции за следващия ден, докато тези, които не са получили прегръдка и на следващия ден не били много щастливи. Констатациите са описани в списание PLOS ONE. [Майкъл Л. Мърфи, Денис Яники-Деверс и Шелдън Коен, Приемането на прегръдка е свързано с отслабването на негативното настроение, което се случва в дните с междуличностни конфликти]

Мърфи включва това предупреждение: “Нашите констатации не бива да се приемат като доказателство, че хората просто трябва да започнат да се прегръщат кой както свари. Да прегърнеш шефа си или непознат на улицата – това не може да се разглежда нито като взаимен жест, нито като положителен. Идеята е да се облекчи стреса. Не прекалявайте.“