Дивали – светлина и красота

Дивали – светлина и красота

12/11/2018 Off By nina

Триумфът на доброто над злото, светлината над тъмнината. Това просто чувство е в сърцето на великия фестивал на Дивали, който се празнува в хиндуистката диаспора по целия свят.

Великият хиндуистки епос на Рамаяна разказва историята на принц Рама (7-ият аватар на бога Вишну) на царство Айодхя, който е бил прогонен в горите от ревнивата си мащеха Кайкей, която искала трона за собствения си син Бхарат. Въпреки че Рама бил законен наследник на трона, той, като идеалният син, искал да спази обет, който баща му, цар Дюшаха, е направил на кралица Кайкей, че всяко нейно желание ще бъде изпълнено. Принц Рама остава в гората в продължение на 14 години, придружен от любящата му съпруга Сита (аватар на богинята Лакшми) и предания брат Лакшама, който настоял да го последва в изгнанието.

 

Там, живеещи просто и предпазвайки свещените аскети от демони, те се натъкват на Равана, десетоглав демон крал, който бил омаян от красотата на Сита. С измама Равана успява да я отвлече в царството си. Той е последван от двамата му братя и маймуна бог Хануман, който е предано отдаден на бог Рама.

След много изпитания и премеждия Рама успява да спаси Сита и да победи Равана, чиито десет глави символизират злините на човечеството като гняв, похот, алчност и сребролюбие. Дивали отбелязва триумфалното завръщане на Рама в царството на Айодхя, където се изкачва на трона и олицетворява Идеалния човек и краля.

Дивали празнува триумфалното завръщане и новото начало, защото всички водим битки срещу нашата по-нисша природа и се стремим да живеем почтено и в хармония.

Дивали, известен също като Дийпавали (фестивал на светлините), се празнува по много начини – това е индуската нова година, отбелязана с молитви и пуджа, както в дома, така и в офиса, тъй като също така започва новата година за бизнеса, благословен в молитва. Това е най-благоприятното време на годината, когато се смята, че Лакшми, богинята на богатството и благоденствието, посещава всички домове. Къщите са почистени и боядисани, подредени са нови мебели и домовете са осветени с глинени лампи, за да приветстват богинята.