Дивите шимпанзета се оглеждат и в двете посоки, преди да пресекат пътя

Дивите шимпанзета се оглеждат и в двете посоки, преди да пресекат пътя

19/04/2019 Off By nina

– Огледай се и в двете посоки, преди да пресечеш улицата!

Това е един от първите и най-важни уроци, които научаваме като деца. Но хората не са единствените създания, които се вслушват в този важен съвет.

Учените, провеждащи 29-месечно проучване в националния парк Кибале в Уганда, установиха, че шимпанзетата проверяват за насрещно движение, преди да пресекат прашните, натоварени магистрали, които минават през парка. От 122-те шимпанзета, хванати от камерата, прекосяващи пътя, 92% от тях са гледали наляво, надясно или в двете посоки преди да преминат.

Учените се надяват, че наблюденията като тези ще задълбочат нашето разбиране за това как животните се адаптират към човешкото развитие и насърчават инженерите да проектират благоприятни за дивите животни пътища.

Сблъскването с асфалтова магистрала е сериозен въпрос на живот и смърт за група от шимпанзета в движение. Приблизително 90 превозни средства на час, пътуващи със скорост, достигаща 60 мили в час, използват специалния участък от магистралата, където учените са настроили камерата си. Представители на шест различни вида примати са загубили живота си тук за около година. Изглежда, че шимпанзетата вземат предвид тези рискове, преди да решат да преминат.

В 83% от наблюдаваните участъци алфа-мъжките са поели контрола, за да организират и водят групи, когато се приближават до опасната магистрала. За сравнение, такива мъжки поемат водещата роля в едва 50 процента от времето, когато слизат или се качват по близките дървета за хранене. С други думи, когато става дума за опасната задача да пресекат пътя, шимпанзетата се доверяват на най-добрите си лидери.

И, когато най-накрая решават да пресичат, нещата се превръщат в истинско екипно усилие. Стадото се разделя на по-малки групи, които пресичат заедно с уязвими маймуни – женски, малки, болни и пострадали, като се движат по-бавно. Когато групите за преминаване са по-големи, шимпанзетата повишават темпото и преминават по-бързо, за да могат всички от групата да преминат. След успешно преминаване, около 20% от шимпанзетата дори поглеждат назад, за да проверят останалата част от групата и да изчакат, за да постигнат безопасност.

Изглежда, че колкото повече камерите за наблюдение на шимпанзетата биват инсталирани, толкова повече осъзнаваме колко поведението им е близо до нашето. Наскоро се наблюдаваха женски шимпанзета, оформящи клони в копия за лов. Шимпанзетата също се занимават със семейната драма, имат различни култури и дори се радват да подреждат пъзели за забавление.

Учените искат да продължат да наблюдават пътищата, за да видят как те влияят на територията на шимпанзетата и разселването на видовете. Повече информация ще помогне на инженерите да решат къде да бъдат поставени допълнителните обозначения, да бъде ограничена скоростта или да се поставят повече полицейски патрули, за да бъде намален броят на смъртните случаи сред шимпанзетата, а и на други животински видове в Африка, където строителството на пътища се увеличава.

И кой знае, може би някой ден шимпанзетата ще получат свой собствен светофар с бутон “Walk”, за да натиснат, преди да пресекат улицата. От заснетото с камерите можем да съдим, че това те със сигурност биха могли да го разберат и научат.

Превод – Нина Жишева