Фенерите на Хай Ан

Фенерите на Хай Ан

01/11/2018 Off By nina
Материалът е създаден по статия на Сам Рот

Удивително романтични, безкрайно очарователни, приказно красиви. Фенерите на Хой Ан, висящи над мрежа от тесни улички и алеи, ще ви пренесат в стария Виетнам. Мястото, където китайското и японското влияние стават все по осезаеми. Улиците са осветени от тази завладяваща феерия от причудливи цветове, форми и размери. Днес, точно както и през минали векове, всяка стъпка от процеса на изработване на фенера – от изграждането на бамбуковите рамки до танца на четките върху изящно оцветената коприна – добавя последния акцент в архитектурата на древното търговско пристанище от 17-ти век. Това е светът на Хой Анските фенери.

Занаят, усъвършенстван с течение на времето, процесът на производство на фенери включва колекция от занаятчии, разпръснати из града. Няколко занаятчии се специализират в изработката на рамки – сферични, капковидни и цилиндрични форми, обработени до съвършенство. Вторият набор от занаятчии, художници и илюстратори, внимателно рисуват орнаменти и картини върху коприната. След това заготовките се изпращат на няколко собственици на магазини по бреговете на река Ту Бон. Една от тях е госпожа Нга.

Г-жа Нга ръководи собствения си бизнес в продължение на повече от десетилетие на една от тихите сенчести алеи на Хой Ан. Използвайки получените заготовки – рамки и изрисувана коприна, тя съчетава всички елементи в изящен краен продукт, като внимателно нарязва и слепва, добавя или маха заготовки, ако е необходимо. След зорко и критично оглеждане и преценка на качеството на продукцията си, тя приема някои, докато други изхвърля . По-голямата част от бизнеса й е готови за купуване фенери, но г-жа Нга често изработва и свои дизайнерски модели илюстрации.

Майсторът на фенери, посветен на занаята си, работи бавно и внимателно. Техниката е много прецизна и за някои напредъкът може да дойде изключително бавно. Начинаещ художник може да изработи само един или два фенера, докато опитните ветерани, с години практика, могат да направят до 20 дневно.