G класа по китайски

G класа по китайски

15/01/2019 Off By djani

Светът бавно и сигурно, започва да се усеща, че силата е на изток. Там е истината и светлината. От там идват полезните, иновативните ресурси, мисли и решения. Предполагам в бъдеще, тази статия ще звучи като прашна отживелица на мнозина, но сега, фактите ме накараха да ах-кам от изумление.

Ето за какво говоря.

Китайските влакове се делят по скорост и клас на обслужване. За да ги разграничат един от друг, обозначават всеки влак, използвайки латинските букви: G, D, C, Z, Т, К.

Влакът от категория G – е най-бързият и най-удобният.

Дръжте се сега. Развива скорост до 350км/ч.

D – са втори по скорост – 250 км/ч.

С- са влаковете между съседни градове.

Движат се със скорост 200км/ч.

Z, T и К са обикновени влакове. Техните скорости на движение съответно са 160км/ч, 140км/ч и 120км/ч. Има разлика и в качеството на седалките.

От 21 септември 2017г. по маршрута между китайските градове Пекин и Шанхай се движи най-бързият влак в света. Скоростта му  достига до 350 км/ час.

Машината е от ново поколение и се нарича Fuxing (Фусин). Създадена е специално за движение между двата най-големи града в Китай, за да намали времето за пътуването между двете точки.

С иновативния влак от Пекин до Шанхай се стига за 4 вместо за 6 часа. Във вагоните има безплатен интернет, повече контакти и USB портове, както и повече пространство между седалките за по-голям комфорт.

За първи път прототип на Fuxing  е представен още през 2008 г., като тогава амбицията е да развива 400 км/ч.

Няколко години по-късно, властите в Китай въвеждат ограничение за скоростта на влаковете – до 350 км/ч., за по-голяма сигурност на пътниците.

Места ,,Бизнес клас“ се предлагат само при високоскоростни- G влакове. Това са най-удобните и скъпи места, с две седалки от едната страна на коридора и една от другата. Тук е идеално за пътници, които искат да почиват или да се отпуснат по време на пътуването си.

ВИП клас: Тук седалките не са луксозни като от ,,Бизнес клас“, а по-скоро комфортни с лампи за четене и дисплейни съоръжения.

Премиум (Първа класа): Първокласните китайски влакови седалки са удобни с четири седалки, които могат да бъдат частично сгънати назад в един ред, предоставяйки на пътниците достатъчно удължаване на краката. Към  всяка седалка има електрически контакт, възглавница и малко бюро.

Втора класа: Тези места са най-достъпните в китайския високоскоростен влак. Предлагат се контакти. Седалките са комфортни, макар и да не са толкова просторни.

Влакът-стрела предлага също и вагон ресторант, както и кошница за закуска.

Тук местата за сядане са в непосредствена близост до големи прозорци и предлагат чудесни гледки на пътниците.

Спор няма, докато светът се занимава с глупости, в Китай си напрягат мозъка да измислят смислени решения, улесняващи човечеството с респектиращи параметри…

Накратко – някои китайски стоки не са никак евтини.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани