Garajonay  – природа като декор на филм

Garajonay – природа като декор на филм

28/01/2019 Off By djani

Съществуват места, които приличат на естествени декори за филм. Те възбуждат въображението и релаксират сетивата. Възможно е, това да е асоциация на моята професионална деформация. Не знам. Знам само, че мястото, за което ще ви разкажа сега е наистина впечатляващо.

Недалеч от северозападния бряг на Африка се намира остров Ла Гомера, един от седемте острова, които съставляват архипелага на Канарските острови в Атлантическия океан. Тези високи, вулканични острови са първите, които получават дъждовете, пристигащи от запад, и по този начин са запазили останките от богата и буйна гора .

В непосредствена близост до Laurisilva на остров Мадейра (Португалия), Националният парк Garajonay е изключителен пример за тази уникална растителност, която остава почти постоянно покрита с облаци и мъгла.

Тези гори са живи останки от старите и топли умерени гори, които са заемали голяма част от Европа и Северна Африка по време на третичния период. Днес те са убежище за изключителен брой ендемични видове, които са застрашени.

Паркът покрива около 11% от острова и е важен източник на вода за Гомера, с мрежа от постоянно течащи потоци, най-добре запазените на Канарските острови. Гората е домакин на голямо разнообразие от растителни видове, които често са заобиколени от море от мъгла, което придава на гората магически аспект. Тези мъгли са жизненоважни за гората, произвеждайки необходимата влага, необходима за оцеляването на тази пищна зелена среда, разположена в иначе сух остров. Гората оцелява само благодарение на високата влажност и меките температури

Удивително е, че такава гора все още съществува на тази географска ширина  в  близост до бреговете на Сахара.

Националният парк Garajonay съдържа най-добре запазените примери за тази еволюция в региона, с регистрирана флора от 450 вида съдови растения. Някои видове гълъби се срещат почти изцяло в гората на лаврите, а около 40-60% от фауната на безгръбначните е ендемична (среща се само в тази географска ширина).

Националният парк Garajonay се състои от над 3900 хектара от най-добре запазените лаврови гори на Канарските острови, с голям брой големи, стари дървета, както и най-добре запазената мрежа от потоци, която е най-застрашеното местообитание във всички Макаронезийските острови. В момента паркът работи с около 20 застрашени вида. Целта е да се поддържа, подобрява и увеличава броя на програмите за опазване на застрашените растителни видове.

Съществува специален план за сътрудничество, колкото е възможно повече в опазването на природните зони около парка, особено там, където има добре запазени лаврови гори.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани