Глобалното затопляне застрашава мъжката потентност

Глобалното затопляне застрашава мъжката потентност

15/11/2018 Off By nina

Повишаването на температурата, причинено от промените на климата, може да представлява сериозна заплаха за мъжката плодовитост, показват изследвания. Изследователи от университета в Източна Англия установяват, че само пет горещи дни са били достатъчни, за да причинят сериозни щети на сперматозоидите на червените брашнени бръмбари.

След това установили, че една втора гореща вълна, 10 дни по-късно, почти стерилизирала напълно мъжките. Също така топлите вълни са причинат мъжките насекоми да се чифтосват два пъти по-рядко.

“Въздействието на последователните горещи вълни върху мъжките и въздействието им върху бъдещите поколения са два обезпокоителни резултата”, споделя Крис Сейлс, следдипломен изследовател. Когато мъжките бяха изложени на две горещи вълни през 10 дни, продукцията им на потомство беше с 1% по-малко от контролната група.“

“Горещите вълни в природата, могат да се превърнат в проблем за възпроизводството на популацията, ако мъжката репродукция не може да се адаптира или възстанови”.

Изследователите обясняват, че бръмбарите са били избрани за изследването, тъй като те представляват “една четвърт от биоразнообразието”, което означава, че резултатите са “много важни за разбирането на това как реагират видовете на изменението на климата”.

Женските не са били засегнати от повишаване на температурата с 5 ° C до 7 ° C над температурния оптимум на бръмбарите.

Но женското възпроизводство било засегнато непряко като резултат от увредената сперма, проникнала в женските репродуктивни органи. Експериментът показа, че мъжките намалили производството на сперматозоиди с три четвърти.

“Нашите изследвания показват, че горещите вълни намаляват наполовина репродуктивната способност на мъжките и беше изненадващо колко последователен е ефектът”, обясняваг-н Сейлс. Констатациите са публикувани в списание Nature Communications на 13 ноември.

Изследователският екип открива и, че топлинно обработените бащи и сперматозоидите им живеят по-малко от няколко месеца. Синовете също са по-малко склонни да произвеждат потомство, като учените твърдят, че това може да увеличи натиска върху популации, които вече се борят с последиците от промените на климата.

“Изследванията показват също така, че топлинният шок може да увреди възпроизводството и на мъжките топлокръвни животни, а миналото е показало, че това води до безплодие при бозайниците”, споделя г-н Сейлс.

Екипът се надява, че констатациите им могат да помогнат за решаване на проблема. Лидерът на  изследователската група професор Мат Гейдж от Университета в Източна Англия твърди: “Знаем, че биологичното разнообразие страда от изменението на климата, но специфичните причини и сензитивността са трудни за отстраняване.“

“Ние показахме в тази работа, че функционалността на сперматозоидите е особено чувствителна, когато околната среда се затопля дори и в експериментална среда, а това представлява заплаха за световното биоразнообразие. Затоплянето на атмосферата ще става все по-нестабилно и опасно, като горещите вълни ще стават все по-чести, по-интензивни и по-широко разпространени.“