Gorbea – не парк, а национално богатство

Gorbea – не парк, а национално богатство

14/02/2019 Off By djani

Природният парк Gorbea се намира в подножието на едноименната планина и съдържа пейзажи с голяма красота. Резерватът е защитена зона, както и част от планинска верига, която формира вододел между провинция Кантабрия и Средиземно море. Той се намира между двете провинции Алава и Бискайския полуостров в Страната на баските в Северна Испания.

Това място е получило името си в чест на високия връх на Горбеа, разположен на 1482 м. надморска височина. Резерватът, заедно със съседния природен парк Уркиола, представляват важна екологична единица. Природният парк има типичен планински климат и извършва работата на огромна бариера, която забавя влажните ветрове от Бискайския залив.

В центърът на парка се намира едноименният връх, който е на разположение за катерене без специална екипировка за катерене. В паркът има водопади, туристически пътеки, буйна растителност, разнообразна фауна, красиви пейзажи и гори, които изглеждат наистина очарователни и необичайни през всички сезони.

Природният парк Gorbea се намира в близост до редица градове и е популярна дестинация сред туристи, катерачи и любители на природата. Има богата флора и фауна, която привлича вниманието на много туристи от различни части на нашата планета. Старите  дървета, обвити в мъгла, придават на района мистична атмосфера.

Gorbea е традиционна забележителност за баските катерачи. Привлекателността на върховете, като Gorbeiagane, Aldamin, Oketa, Berretin, както и зрелищни пейзажи, заедно със стратегическото разположение на тази планинска верига, превръщат парка в една от най-посещаваните планински вериги. Пътеките в резервата се използват от феновете на планинското колоездене и ездачите за едно незабравимо развлечение.

Вътре в природния парк и в покрайнините му има голям брой добре оборудвани зони за отдих.

Много реки и потоци в парка са украсени с каменисти клисури, покрити с гъста растителност, гори от бук, пиренейски дъб, кестени и иглолистни дървета.

Земята му се състои от варовик и подземни води,  така че тук има много пещери.

Основни растения в парка са дъб, бук, бор, кипарис. Срещат се такива птици и животни като: сокол, ястреб, лешояд, катеричка, мармот, елени, рисове , язовец, мишелов, видра, норка.

Голямото разнообразие от гори в природния парк на Горбеа е позволило да се съживи популацията на елените. Много от тези животни могат да бъдат намерени в сектора Алава и днес те са се превърнали в истински актив на резервата.Паркове и резервати от този тип би трябвало да ни служат като добър пример.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани