ХАНК СОН ДУНГ – НАЙ ГОЛЯМАТА ПЕЩЕРА В СВЕТА

ХАНК СОН ДУНГ – НАЙ ГОЛЯМАТА ПЕЩЕРА В СВЕТА

09/10/2018 Off By nina

Най-голямата пещера в света е разположена в сърцето на защитения от ЮНЕСКО национален парк Пьонг Ня-Ке Банг, провинция Куан Бин и е една от най-завладяващите дестинации, които човек може избере в Югоизточна Азия.

Хората, изкачили връх Еверест, са повече отколкото тези, които са станали свидетели на сюрреалистичната красота на тези огромни пещерни камери. Носещ името Пещерата на планинската река, в превод, природният феномен е бил открит през 1990 година от Хо Кхан, местен фермер, който търсел заслон в джунглата от вилнеещата буря.

Той забелязал облаци и чул тътен, като от подземна река, да се носят от голям отвор във варовика и разказал за това на Британската асоциация за изследване на пещерите (BCRA), която тогава се намирала в Пьонг Ня. За съжаление, на връщане Хо Кхан изгубил ориентация и местоположението на пещерата останало неизвестно още 18 години. През 2008, докато търсел храна, фермерът отново се натъкнал на входа и на следващата година се върнал заедно с Хауърд и Деб Либърт от BCRA.

Те започват проучването на пещерата и през 2010 я определят като най-голямата открита досега пещера.

За първи път пещерата е отворена за посетители през 2013. Компанията Оксалис предлага петдневна приключенска експедиция. Ограничаването на компаниите, които предлагат турове в пещерата, я съхранява от вредни намеси. Всеки тур се състои само от 10 човека. Експедициите се провеждат веднъж седмично един път в годината, във времето между февруари и август.

 

Екосистемата на Ханг Сон Дуунг е уникална. Пещерата дори има своя локална климатична система. В пресъхнали басейни могат да се видят разпръснати редки варовикови пещерни перли.

Там може да бъде видян и най-големият сталагмит с неговите невероятни 80 метра височина. Пропукани тавани оформят отвори, познати като карстови фунии, които позволяват в пещерата да се развие зеленина, а в тъмнината процъфтяват различни микроорганизми.

 

Посещението до Ханг Сон Дуунг не е за хора със слаби сърца. То включва двудневен тежък преход през джунглата и прекосяване на реки, докато се достигне до входа на пещерата. Нощува се на къмпинг, както и в близката пещера Ханг Ен, наредила се вече на трето място по големина в света. След като влязат в пещерата, на туристите им се налага да се спускат в пропасти, да се катерят, да се промъкват, да плуват през подземни реки, за да достигнат най-накрая до самата пещера. Всичко това представлява незабравимо приключение, като никое друго на света.

Независимо от физическите трудности, гостите биват перфектно обгрижвани – двама експерти-пещерняци, трима местни гида, двама готвачи, двама рейнджъри и двайсет носачи придружават всяка експедиция.