Оказа се, че да си черен в природата не е случайно

09/02/2019 Off By nina

Животните с черна кожа или козина не са черни случайно, а защото тъмното оцветяване им помага да живеят по-дълго, твърди проучване.

Откритието допринася за нарастващите доказателства, че черното оцветяване не е просто случайност в хода на еволюцията.

Оцветяването произтича от меланизма или от развитието на тъмния пигмент меланин в кожата и нейните придатъци (козина, коса, мигли и др.). Меланизмът, пряко свързан с по-добро здраве, обаче остава загадка.

Маймунски мустаци разкриват еволюцията на окосмяването по лицето

“Ние не знаем със сигурност,” каза Грегъри Барш от Института за биотехнологии HudsonAlpha, съавтор на изследването “Периодична еволюция на меланизма при котките на Южна Африка”, публикувано на 19 февруари 2015 г. в PLOS Genetics. “дали фактори като листната покривка, влажността, температурата и/или инфекциозните агенти са всичките възможности и биха ли могли да повлияят върху камуфлажа, устойчивостта на топлина или терморегулация или върху устойчивостта на инфекции.”

Освен това той добавя, че един от най-известните примери за меланизъм, който работи в полза на видовете, е Брезовата педомерка, която се слива по-лесно с тъмната околност, тоест тъмният цвят предлага по-добър камуфлаж за ловуване.

Водещият автор Александра Шнайдер, старши авторът Едуардо Ейзирик и техните колеги, са изучавали меланизма и преди при други животни, но този път са фокусирали работата си върху три тясно свързани южноамерикански диви котки: пампасната котка, котката кодкод и котката на Джефрой. Те идентифицирали мутациите, отговорни за меланизма при котките и установили, че има силни доказателства за естествен подбор на черно оцветяване, особено за памасните котки

„Свързвайки домашните котки и техните диви партньори, изследователите открили, че същият ген, който причинява меланизъм у пампасната котка и котката кодкод, също причинява богатата черна кожа у някои леопарди, пантери и ягуари, както и домашни котета, които имат такава козина“, сподели Ейзирик пред Discovery News. Той е изследовател в Университетската катедрала на Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul и Института Pró-Carnívoros в Бразилия.

Барш споменава, че в едно по-ранно проучване той и колегите му са открили също, че „черните вълци може да са увеличили годността си в някои среди поради мутация на меланизъм в един друг негов ген”. Някои домашни кучета също може да имат полза от по-тъмния цвят на козината, въпреки че човешката намеса в живота им може да повлияе на процеса.

Изследванията на бебета сови, проведени от друг екип, установи, че меланизмът при тези птици, може да бъде свързан със съня и дори с развитието на мозъка.

Тъмните петна у совите отговарят на редица поведенчески черти, които са свързани с функцията на имунната система и регулацията на енергията при животните, обясява съавторът Александър Рулин от Лозанския университет.

Възможно е предимствата на меланизма да бъдат компрометирани, когато един вид бъде преместен на място, напълно различно от естественото му местообитание.

“Например,” казва Айзирик, “малка черна котка може да е била в пълен синхрон със средата в тъмна гора, но да се откроява драстично в открито поле.”

В този случай, дори ако тъмната кожа и козина помагат за имунитета и за други неща, то те ще бъдат загубени, ако животното се окаже абсолютно видимо за хищниците.

Както и при хората – излиза, че хищничеството не е най-големият фактор, влияещ върху генното проявяване на оцветяване на кожата и косата, поне по време на по-новите етапи на човешката еволюция.

Превод от английски – Нина Жишева