Как да не я изядеш?!

20/03/2019 Off By nina

Отговорът се нарича „сладка агресия“, а ново проучване подсказва, че тя извиква непреодолима реакция на мозъка.

В приятното присъствие на пухкави бебета, пухкави кученца или други очарователни малки същества, не е необичайно да бъдете обладани от желанието да ги стиснете, притиснете или дори да ги ухапете. Вие със сигурност не искате да наранявате сладките същества – просто искате да ги смачкате. Както докладва Джон Хамилтън за NPR, едно скорошно проучване може да разкрие какво се случва в мозъка, за да подхрани тази парадоксална реакция, която учените наричат ​​”сладка агресия”.

Сладката агресия е описана за първи път в проучване от 2015 г., но повечето проучвания на това явление са свързани с неговите поведенчески основи, казва Катрин Ставропулос, асистент по специално образование в Университета на Калифорния, Ривърсайд, и клиничен психолог с опит в неврологията. Като участници в проучването, публикувано в Frontiers in Behavioral Neuroscience, Ставропулос и нейният съавтор Лаура Алба се опитват да разберат как мозъкът повлиява нашата странна реакция на сладки бебета и животни.

Изследователите набрали 54 участници на възраст между 18 и 40 години и ги снабдили с ЕЕГ каски, които използват електроди за измерване на мозъчната активност. Докато носели каските, участниците били помолени да рамгледат 32 снимки, разделени в четири блока: единият се състоял от изображения на възрастни животни (които авторите на изследването класифицират като „по-малко сладки“), един с бебета на животни (класифицирани като „по-сладки“) и два с човешки бебета. Първият блок от човешки бебешки снимки бил подбран с характеристиките, които възприемаме като по-сладки – като големите очи и пълничките бузи – докато в другият тези характеристики отсъстват.

След като разгледали снимките, участниците били помолени да попълнят въпросници, които измерват техните реакции на снимките, като например колко сладки са намерили картинките и колко сладка агресия са преживели. За да се оцени сладката агресия, например, участниците били помолени да оценят степента, в която покриват мнения от типа на „Искам да го стисна ” и „Ще ги изям тия бузи!” Те също оценили и чувствата, провокирани от изображенията –  да искат да се доближат до обектите на снимките и да искат да се грижат за тях.

Снимките на животинските бебета предизвикали най-силна реакция; според авторите на изследването, участниците изразили по-значителни чувства на сладка агресия, силна емоция, желание за грижа и т.н. по отношение на бебетата животни, отколкото към възрастните животни. Изненадващо, същото разграничение не бе наблюдавано в реакцията на участниците към изображенията на бебета, които бяха подбрани така, че да изглеждат повече или по-малко сладки – „вероятно, сподели Ставропулос за Gizmodo, защото и двете групи бебета бяха обективно доста сладки“.

„Възрастните животни и бебетата животни са поразително различни”, допълва Ставропулос. “Но тези снимки на бебета всъщност са толкова добре фотографирани, че и двете групи са доста сладки.”

Използвайки EEГ каските, изследователите успели да получат и представа за невронната активност на участниците, които изпитали сладка агресия. Този отговор бил свързан с по-голяма активност не само в емоционалните системи на мозъка, но и в неговите системи за усещането за удовлетворение, които регулират мотивацията, удоволствието и чувството за „искане“.

Учените подозират, че сладката агресия е начинът на мозъка да се справи с огромната реакция, която тези две мощни мозъчни системи отключват; за да успокои атаката на позитивните чувства, мозъкът се хвърля в прилив на агресия. И може би има добра причина това да се случва, ако погледнем на нещата от еволюционна гледна точка.

Докато напредва в проучванията си, Ставропулос се надява да открие повече нюанси на сладката агресия – например дали родителите изпитват повече сладка агресия, когато гледат снимки на бебета, отколкото хора без деца. В същото време, бъдете сигурни, че няма нужда да се чувствате зле, ако усетите как пухкавите бебета ви изпълват със странното желание да ги притиснете – просто мозъкът ви има нужда да се увери, че не сте попаднали на нещо прекалено сладко, за да не може той да се справи със ситуацията.

Превод от ангийски – Нина Жишева