Какво са похапвали древните египтяни

04/03/2019 Off By nina

Древните египтяни се радвали на разнообразие от храни, които не приличали на това, което радва нас днес. Въпреки това, в сравнение с много други древни цивилизации, древните египтяни имали достъп до добра храна. Река Нил осигурявала напояване за култури и вода за добитък. Най-общо казано, хлябът и бирата били основните продукти на древната египетска кухня. Плодове, зеленчуци и риба обикновено са били консумирани от бедните, докато месото и птиците по-често било за богатите.

Бира и хляб – основна суровина

Хлябът и бирата са били двата основни продукти на древната египетска кухня. Хлябът ядяло и богатите, и бедните и е бил направен от пшеница или ечемик. Хлябът се е правил ежедневно и е бил трудна задача. Първоначално смилали зърната на брашно, което обикновено се извършвало от жени. За да се ускори процесът на смилане, към мелницата добавяли пясък заедно със зърната. Въпреки, че това позволявало брашното да се произвежда по-бързо, означавало и че хлябът ще има пясък в него. Това, че тогавашните хора не са имали нищо против да похапнат и пясък, е очевидно по зъбите на мумиите, за които е установено, че са износени до пулпа от ядене на пясък в храната през целия им живот. Чрез смесване на брашното с вода и дрожди са замесвали тесто, което след това са пекли в глинена пещ.

За да направят бира, са използвали специален вид хляб, наричан от археолозите „хляб за бира“. Този хляб съдържал по-голямо количество дрожди от другите хлябове и бил печен при температура, която не убива културата на дрождите. „Хлябът за бира“ е бил надробяван във вани. След това са го оставяли да ферментира естествено във вода, като по този начин са получавали бирата. Бирата на древните египтяни била гъста и пенлива напитка, която била много питателна. Консумирали напитката не толкова за удоволствие, а по-скоро от необходимост, тъй като водата от Нил не била чиста и достатъчно безопасна, за да могат хората да я пият.

Как Нил допринесъл за селското стопанство?

Въпреки че Нил не е бил източник на питейна вода за древните египтяни, той правел земята плодородна поради годишните си наводнения. Това позволявало да се садят различни култури, които на свой ред са били част от древната египетска диета. Освен споменатите по-горе зърна, древните египтяни са садили и много видове зеленчуци, най-популярни от които са лукът, чесънът, праз, лещата, марулята, ряпата и репичките. Освен това, древните египтяни са консумирали плодове като смокиня, фурми, ябълка и нар. Зеленчуците са били консумирани като допълнение към хляба и бирата, а плодовете били част от десерта.

Рибата от Нил е била източник на протеини. Египтяните често осолявали или сушели рибата, за да я запазят за по-дълго време. Друг източник на протеини били птиците, като гъска, патица, гълъб и пъдпъдъци. Домашни птици също са били на разположение на бедните, тъй като те не могли да го ловуват в дивата природа. Въпреки това били смятани за луксозна храна и не били консумирани редовно. Древните похапвали и свинско и овнешко, въпреки че било по-скъпо и следователно било достъпно само за по-богатите членове на обществото. Говеждото месо било още по-скъпо и обикновените хора си го позволявали само за празнични или ритуални ястия, макар и по-редовно от кралски особи.

Какво знаем за приготвянето на храната?

Накрая, може да се отбележи, че малко се знае за начина, по който древните египтяни са приготвяли храната си, тъй като няма оцелели рецепти. Въпреки това, на базата на съдовете, открити в гробниците, както и изображенията на процеса на приготвяне на храна, можем да кажем, че храната им е печена, варена, задушавана, пържена, печена на скара. Освен това, за да се подобрят вкуса на храната си, древните египтяни са използвали подправки като кимион, кориандър и канела при готвенето. За подслаждане на ястията си са използвани мед, както и сиропи, произведени от фурми, грозде и смокини.

Превод от английски – Нина Жишева