Kapalı Çarşı – рекордьор сред пазарите

Kapalı Çarşı – рекордьор сред пазарите

30/11/2018 Off By djani

,,Капалъ чаршъ“, което буквално означава ,,Закрит базар“ е един от най-големите и най-стари покрити пазари в света, със своите  61 закрити улици и над 4000 магазина с най-разнородни стоки.

Той е доста атрактивен и е посещаван от близо 250 000-400 000 души дневно.

През 2014г. е избран в класация, като номер 1 сред най-посещаваните туристически атракции в света с 91 250 000 годишни посетители.

Изграждането на ,,Капалъ Чаршъ“  е започнало през зимата на 1455г.-1456г, малко след османското завладяване на Констатинопол и е било част от широка инициатива за стимулиране на икономическия просперитет в Истанбул. Султан Мехмед Втори имал изградена сграда, посветена на търговията с текстил и бижута в близост до неговия дворец. Той е бил известен също като ,,Безистан“, произлизаща от ,,без“ (плат) и означава ,,базар на продавачите на плат“.

Близо до ,,Безистан“, наречен в турския Есир Пазаръ, търговията с роби е била активна.

Друг важен пазар в района е бил пазарът за употребявани стоки – Бит пазаръ,

простиращ се надолу до Златният рог.

През 1545г. на север от досегашния пазар е имало и друг пазар ,,Сандал Бедестан‘‘  (името произлиза от вид конец, изтъкан в Бурса от цвета на сандалово дърво). Пo-късно търговията с текстил се е преместила там.

В началото двете сгради били изолирани една от друга. Но скоро много търговци отворили магазини около тях и така се е родило място, посветено изключително на търговията.

В началото на 17 в., Капалъ чаршията, вече e постигнала своята крайна форма. Според няколко европейски пътници, по това време и до първата половина на 19 в., пазарът е бил несравним в Европа по отношение на изобилие, разнообразието и качеството на продаваните си стоки.

Пожари и земетресения многократно са опустошавали пазара. Вследствие на това е бил издаден закон срещу пожарите, според, който някои места на пазара били покрити със пожарозащитна материя.

Последната голяма катастрофа се е случила през 1894г.: силно земетресение, което разтърсило Истанбул. Министърът на благоустройството лично ръководил ремонта на повредения пазар. Само бит пазара бил оставен извън новия периметър и се е превърнал в открит небесен кът.

Последното възстановяване на комплекса е извършено през 1980г.

Първото нещо, което може би ще ви се случи, попадайки там, е след 10 крачки да се почувствате дезориентирани от многото стока, провикващите се и рекламиращи стоката си търговци, огромният поток хора, множеството пресичащи се коридори.

На Капалъ чаршията ще чуете всякакви езици. Търговците не само ви убеждават в предимствата на стоката си, но и го правят на вашия език. Когато чуят българска реч веднага ви прегръщат през рамо ,,по комшийски“. Човек остава с впечатление, че владеят руски, френски, немски, испански, че дори и японски. Цената, която ще ви поиска продавачът, е два пъти по-висока, от тази, на която очаква да ви я продаде. Пазарете се смело и спрете чак тогава, когато стигнете два пъти по-ниска цена.

Доста често те щедро черпят клиентите си с безплатен чай и кафе, а най-атрактивно е, че може да дегустирате от почти всичко. Все пак не го пробвайте със златните накити от съображения за сигурност за зъбите ви.

 

Днес Капалъ чаршъ е процъфтяващ комплекс, в който работят 26 000 души. Той трябва да се конкурира с модерните търговски центрове в Истанбул, но красотата и очарованието на едновремешните пазари е огромно предимство. Да “оцелееш” из лабиринта от сергии и стоки е истинско приключение, но със сигурност си заслужава да се види.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани