Кит налапа и изплю човек

Кит налапа и изплю човек

15/03/2019 Off By nina

Край бреговете на Южна Африка, водолазният туроператор Райнер Шимпф бе погълнат от кит, заедно със стадо сардини.

Докато снимал стадо сардини край бреговете на Южна Африка миналия месец, водолазният туроператор се озова на грешната страна на кит – вътрешната.

51-годишният Райнер Шимпф е бил във водата с “топка стръв”, м средата на стадо сардини, заобиколен от хищници, когато изведнъж почувствал, че около него станало тъмно. Човекът бързо осъзнал, че бил погълнат от кит.

„Задържах дъха си – каза той в интервю за „Today“, очаквайки кита да ме дръпне надолу. Нямаше какво друго да направя – не можеш да се бориш с 15-тонно животно.“

Срещата с кита

За щастие, китът не харесал вкуса на Шимпф и го изплюл в рамките на няколко секунди. Фотографът Хайнц Топърцър, който работел на борда на близката лодка, успял да запечата невероятна снимка на Шимпф насред устата на кита над водата, а само долната част на водолаза висяла навън. Изглежда, че нито Шимпф, нито китът са се видели един друг преди човекът да се озове в устата на животното.

Китът бил ивичест кит на Брюде. Тези животни живеят в тропическите и субтропичните води в световен мащаб, казва Том Джеферсън, биолог и член на научния съвет за спасяване на китове. Те не са толкова добре известни, отчасти защото не се впускат в полярни региони и по този начин никога не са били широко ловувани от китоловци, добавя Джеферсън. Около Южна Африка те са средно с дължина от 13-14 метра.

Въпреки неизбежните сравнения с библейската история за Йона, Шимпф никога не е бил изложен на опасността да бъде погълнат от кита, казва Уко Гортер, президент на American Cetacean Society. Китовете на Брюде се хранят на дози. Те се хвърлят напред в стадата на дребните риби, поемат риба и вода и след това прецеждат водата през балените си, преди да погълнат останалата риба. Гърлата им са прекалено малки, за да погълнат човек, казва Гортър, но някои китове са били документирани да поглъщат случайно малки птици.

Намирани са вид дребни кайри в стомасите на гърбати китове, но тези птици достигат до 23 сантиметра на дължина.

Нежните гиганти

Ако за Шимпф, да бъде лапнат от кит, е било съвсем ново приключение, то за кита може да се каже, че му се е случвало и друг път. Тъй като примамките привличат много хищници в една малка област, вероятно китите на Брюде случайно засмукват и животни, които не стават за храна, каза той. Може би именно заради предишния си опит китът не се е поколебал да изплюе Шимпф.

Единственият кит, който вероятно би могъл да погълне човек, зъбатият кит – кашалотът, който може да изяде плячка колкото гигантска сепия. Кашалот е блъснал и потопил китоловния кораб Essex през 1820 г., но няма надеждни сведения за кашалот, който някога е ял човек. Единственият такъв доклад, намерен в началото на вестниците от началото на 20-те години на миналия век, е свързан с невероятната история за един моряк, преживял 36 часа в стомаха на кашалот, но приказката била развенчана през 1991 година.

Превод от английски – Нина Жишева