Кокошки накълваха лисица до смърт

Кокошки накълваха лисица до смърт

15/03/2019 Off By nina

Една лисица научи по трудния начин, че е неразумно да се забърква с ято кокошки.

Младата лисица, само на около 6 месеца, вероятно си е мислела, че е уцелила десетката, когато миналата седмица се промъкна по здрач в кокошарника на селскостопанско училище в Бретан, в Северозападна Франция. Но пилетата, както всички птици, са потомци на динозаврите. А в кокошарника имало 3000 кокошки. Веднага след като слънцето залязло и автоматичната врата се затворила зад лисицата, птиците разбудили спящия в тях тиранозавър рекс и нападнали натрапницата. “Стадният инстинкт на птиците ги е накарал да я нападнат с човките си”, каза Паскал Даниел, началник на земеделското стопанство в училището Le Gros Chêne (“Големият дъб”). – По врата й имаше следи от кълване“.

Cage-free chickens stand in a fenced pasture near Waukon, Iowa.

На следващия ден учениците на училището открили мъртвото тяло на лисицата в ъгъла на кокошарника.

Не е тайна сред птицефермите, че тези птици могат да бъдат ужасни. Пилетата имат ясна йерархия, в която най-голямата, най-силната и най-агресивната птица управлява курника. Пътят към върха на йерархията е осеян от кълване и перушина.  По-силните заплашват и кълват по-слабите птици. Птиците на върха на йерархията получават по-добър достъп до храна, вода и права за къпане в най-хубавия прах, както и най-добрите места в кокошарника, съобщава Modern Farmer. Но тези важни птици носят и специална отговорност; те трябва постоянно да следят за хищници и да водят другите птици на сигурно място, ако опасността е близо. В този случай пилетата не бягат, а вместо това се обединяват, за да нападнат лисицата.

“Те могат да бъдат доста упорити, когато са в група”, каза Даниел пред регионалния вестник Ouest-France.

Според проучване от 2016 г. в списанието Scientific Reports, китайски учени открили редица области от генома на пилетата, които са били свързани с агресивни поведенчески характеристики.

„Въпреки това, пилетата обикновено не печелят битката срещу по-големите хищници. Последният път, когато лисица влезе в курника, преди повече от година, срещата не свърши толкова добре за пилетата“, сподели Даниел.

Превод от английски – Нина Жишева