Колко черен е Черният петък

Колко черен е Черният петък

14/11/2018 Off By nina

Всички знаят какво се случва на “Черния петък” – деня след Деня на благодарността. Това е денят, в който търговците на дребно в цялата страна се конкурират да привлекат купувачите да похарчат парите, предвидени за празнични покупки, като предлагат най-ниските цени на всичко, от дрехи до електроника.

Но, ако попитате откъде идва терминът вероятно ще получите объркан поглед или поне противоречиви обяснения. И тази несигурност е разбираема, предвид множеството истории за произхода на този най-американски празник.

Някои казват, че името “Черен петък” в сегашния му, потребителски разговорник, започва през 60-те години във Филаделфия и е породен от размера на задръстванията, създадени от притока на пешеходци и шофьори по улиците в деня, посветен на пазаруването. Реклама в списания през 1966 г. приписва думата на полицията във Филаделфия , която отразява тяхното опасение и неприязън към задръстванията, пренаселеността и общото безредие.

Очакванията на търговците в началото били този ден да бъде за тях Голям петък, но скоро се налага определението черен. Те повеждат кампания, за да убедят обществеността, че “черно” в “Черния петък” всъщност се отнася до деня, представляващ повратна точка в счетоводните баланси на магазините, когато излизат от зоната на “червеното” и започват да реализират печалба.

Непотвърден слух в интернет от 2013 г., твърди, че терминът всъщност идва от американския Юг от времето преди Гражданската война, където било обичайно  в деня след Деня на благодарносттада се продават роби.

Какъвто и да е произходът на името, “Черният петък” не е обикновен почивен ден. Има многобройни трагедии, свързани с празника.

Купувачите се надпреварват да минат първи през вратите, за да получат най-добрите сделки за най-желаните стоки. Това състезание е довело до многобройни случаи на насилие, включително стрелба по спорно място за паркиране, поръсване на тълпата с пипер от жена, която искала конкурентно предимство да купува с отстъпка от Xbox. Охранител на един Walmart е стъпкан до смърт през 2013 г. от група обезумели купувачи, желаещи да закупят евтини телевизори с плосък екран. В същото меле жена, бременна в осмия месец, губи бебето си!

Какво повече да кажем? Черен петък наистина!