Кой уби Додото?

Кой уби Додото?

06/12/2018 Off By nina

Най-добре запазеният екземпляр на додо, обявена за изчезнала безкрила птица, обитаваща някога остров Мавриций, се намира в Обединеното кралство, в Музея по естествена история на Оксфордския университет. Но нови изследвания на учените от университета на Уоруик разказват тревожна история за смъртта на птицата – била умряла от “насилствена смърт”, която вероятно се дължи на изстрели в главата и шията.

Смята се, че птицата е пристигнала в Лондон някъде в средата на 17-ти век, когато била изложена на показ, като представител на редките и необичайни същества. Историята разказва, че птицата е умряла от естествена смърт и, в крайна сметка, намира мястото си в личната колекция на Джон Традескант Старши. След време, по неведоми пътища, останките на дотото се озовават в Оксфорд.

Когато учените изследвали главата и шията й, се натъкнали на мистериозни петна по тях, за които се оказало, че са оловни стружки от куршуми, използвани за лов на птици по онова време. “Когато бяхме помолени за първи път да сканираме оксфордското Додо, ние се надявахме да проучим анатомията му и да хвърлим нова светлина за това как е съществувала птицата”, казва изследователят Марк Уилямс. – В най-смелите ни сънища не сме очаквали да намерим това, което открихме.“

Откритието поставя под съмнение цялата история на животното и как се е озовало в музея. Или великолепният додо е бил застрелян в миналото, а историята покрита, или изложената птица, която вдъхнови автора на „Алиса в страната на чудесата“ Луис Карол да създаде своя герой, не е додо. “Сега остана загадка как експонатът се е появил в колекцията на Традескант”, споделя за LiveScience Пол Смит, директор на Музея по естествена история на Оксфордския университет. “Още по-голяма мистерия е: “Кой е убил додото?”

Като единственият известен екземпляр със запазени меки тъкани, от който може да се извлече ДНК, тази птица се е доказала като основен обект на проучвания – да разберем как е живяла, с какво се е хранела, кои са нейните най-близки живи роднини. Това е, което Уилямс и неговият екип са се надявали да направят, преди да сканират птицата в Уорик, северно от Оксфорд. „Резултатите от сканирането ни разказаха повече за смъртта му, отколкото за живота му, каза Уилямс. Това е безкрила птица, така че очевидно някой се е промъкнал зад бедната животинка и просто я е застрелял в главата”, каза той за LiveScience. Надяваме се, че по-нататъшен анализ на оловния патрон може да разкрие дали е умрял в Мавриций или в Обединеното кралство – тъжен край за един от последните от рода си.“