Любопитно за най-дългия мост в света

Любопитно за най-дългия мост в света

25/10/2018 Off By nina

Мостът, свързващ Хонконг и Макао с континенталната част на Китай, струва 20 милиарда долара и е построен за девет години.

Освен че е най-дългият мост от този тип, простиращ се на 55 километра, мостът е и един от най-необичайните пътни артерии в света. По него има монтирани камери за засичане на прозявка, а шофьорите са принудени да носят сърдечни монитори. Преминаването по съоръжението е ограничено до хора, които са от политическия елит или са благотворителни дарители. Ето някои от странностите му:

Детектори за прозявка и кръвно налягане

Сърдечната честота и нивото на кръвното налягане на шофьорите ще бъдат наблюдавани, а информацията ще бъде изпращана до контролен център на моста. Освен това ще има монитори, които ще отчитат дали шофьорът се е прозял повече от три пъти в продължение на 20 секунди, в контролния център отново получават сигнал.

Специални разрешителни

Хората от Хонконг ще имат нужда от специални разрешителни за шофиране през моста. Дългосрочните разрешения за преминаване от Хонг Конг в Жухай ще бъдат предоставяни на хора, които отговарят на строги критерии като плащане на значителни данъци в Китай, дарение на големи суми за благотворителни организации в южната китайска провинция Гуангдонг или тези които са членове на една от няколкото политически организации. Останалите могат да вземат частен автобус. По моста няма обществен транспорт.

Организация на движението

В Хонконг и Макао шофьорите се движат отляво, в континентален Китай отдясно! Тъй като мостът се смята за континентална китайска територия, шофьорите ще трябва да спазват законите и подзаконовите нормативни разпоредби на континенталната част, докато пътуват по него. За целта в Хонг Конг е изградена специална зона за превключване в движението.

 

 

 

 

 

Целта на моста

Мостът е част от кампания за свързване на Хонг Конг и Макао с 11 китайски града, за да се създаде високотехнологичен регион, който да съперничи на Силиконовата долина и района на Големия залив. Това е и вторият основен инфраструктурен проект, който обвързва Хонг Конг с континенталната част на Китай, който стартира няколко седмици след откриването на високоскоростната железопътна връзка през миналия месец.

Критиците твърдят, че мостът за няколко милиарда долара е опит да се интегрира Хонг Конг в Китай, тъй като страховете нарастват, че грижливо пазените свободи на града се разрушават. Хон Конг и Макао са част от Китай, но са специални административни региони, които имат свои собствени правителства, правни системи и политики. Има опасения, че този мост е знак за желанието на Пекин да привлече регионите по-твърдо под свой контрол.