Магически татуси

Магически татуси

18/11/2018 Off By nina

Някои татуировки имат дълбоко, съдържателно значение; други се извършват само като прищявка. Но има и някои, които са наистина специални – дори магични. Някога са били правени само на войни, но днес известни личности и туристи също украсяват телата си с татуировките от Сак Янт,  които имат своята почтена история, заслужаваща уважение и разбиране.

 

Татуировките съществуват в една или друга форма в продължение на много години в различни култури по света. Когато става дума за татуировките на Сак Янт, има доказателства за тяхното използване още в Кхмерската империя, съвременна Камбоджа, датираща от 9-ти век, което им отрежда дълга и почетна история. Докато татуировките изглеждат готино и предизвикателно, татуировка Сак Янт се прави по причини, различни от суетата. Влизащите в бой войни вярвали, че татусът ги пази от злото. Ние може да се съмняваме в тези бабини деветини, но татуираните войни на Кхмерската империя са й дали възможността да управлява над Югоизточна Азия повече от 600 години. Дизайнът е широкообхватен, като всеки тип предлага различни сили или ефекти и всички татуировки се татуират в кожата с остър бамбуков стик и игла. Петте линии на Hah Taew са популярен дизайн, като всяка от линиите на кхмерския сценарий осигурява различен ефект като защита от зло или лош късмет или да се увеличи привличането към противоположния пол. Дизайнът Тигър осигурява сила, защита и авторитет, което го прави популярен избор сред бойци от муай тай.

Обаче, просто получаването на татуировки не е достатъчно, за да сте сигурни, че сте покрити от техните магически сили; веднъж украсени, трябва да се придържате към строг набор от правила или татуировките ще загубят всичките си магически сили.

Макар че има стриктни правила, които се следват след татуировка Сак Янт, те се различават от татуировка до татуировка, но често храмовете, където те са получени. Основните правила следват традиционните учения от будизма, като например не лъжат, убиват или открадват, но някои правила отиват по-далеч и са по-конкретни, като например невъзможност да се ядат зеленчуци или остатъци от тиквички и забрана да се къпеш под бананово дърво. Будистките монаси вярвали, че получаването на татуировка Сак Янт е свещено събитие.

За тези, които нарушат правилата, е възможно татуировките да се презаредят. Макар че това може да се направи по всяко време от посветен монах, има един ден и едно място, което е по-популярно от всички останали, за тези, които търсят магическо презареждане: денят Wai Khru в Wat Bang Phra.

Намиращо се недалеч от Банкок, Wat Bang Phra е най-известното място в Тайланд за собственици на татуировка Сак Янт, а денят на Wai Khru вижда хиляди посветени будистки носители на Сак Янт, които получават презареждане на татуировките си и зачитат монасите татуисти. Гледката е внушителна –  хиляди се присъединяват към монасите, пеейки заклинания, като много от заклинанията са посветени на онези, които са или обладани от образите от татуировките им – маймуната бог Хануман, тигри или крокодили. Обладаните стават непредсказуеми и се успокояват едва след като човек потърка ушите им.

Татуировките са вкоренена част от тайландската култура и културата на Югоизточна Азия, която малко хора наистина разбират. Това обаче не пречи на хората да идват на бреговете на Тайланд, за да получат татуировка Сак Янт. Сред най-известните нейни почитатели са Анджелина Джоли и Брад Пит, като Анджи няколко пъти е пътувала до Тайланд, за да бъде татуирана от монаха Аджарн Нуу Кампай, един от най-известните майстори на този вид татуировка.