Марс на Земята

Марс на Земята

26/11/2018 Off By nina

Още от откриването на червена планета в нашата слънчева система, човечеството е било обсебено да я достигне, да я изследва и в крайна сметка да я колонизира.

Тази страст вече доведе до някои изключителни подвизи на инженерната наука и иновации, но по-голямата част от работата все още предстои. Когато започнем да задаваме жизненоважните въпроси – като къде и как ще живеем на Марс – човечеството се нуждае от земни места, за да тества техните теории и технологии. И така, къде можем да открием Марс на Земята?

Освен ако Марс не преживява драматична атмосферна трансформация, никой няма да живее там (поне не на открито), по не и скоро. Атмосферата е предимно въглероден диоксид и въпреки че има планове Марс да бъде превърнат от червена  зелена планета, вероятно ще отнеме много време, преди въздухът на планетата да стане годен за дишане. Температурата също не става – по-студено е от -81 ° F (-62.8 ° C).

Това означава, че проектите за местообитания на Марс ще трябва да бъдат малко по-сложни от земен човешки сгради и ще изискват строги тестове. За да тестват сграда, оборудвана така, че да се справи на Марс, учените трябва да търсят места, които са сходни по природа със самата планета. Това означава екстремни температури, прашни пейзажи и сурови почви.

Хавай

Хавайските острови са един от най-известните домакини за симулации на Марс. Проектът HI-SEAS Habitat на Хавайския университет е създаден на Големия остров и е домакин на редовни симулации на живота на Марс. През септември 2017 г. екип от астронавти (четирима мъже и две жени) преживя осем месеца в симулатора. Хората, участващи в този експеримент (пети по рода си) са били в пълна изолация и се хранели само с неразграждащи се храни и лабораторно отглеждани зеленчуци. Астронавтите са имали 20-минутно закъснение при общуването с външния свят, какъвто е случаят с Марс, и всеки път, когато са излизали навън, са обличали скафандри.

Мисията HI-SEAS е била проведена в Хавай, поради геоложките й прилики с Марс и поради липсата на промяна в атмосферните условия. Геоложкият състав на района е леко неконвенционален, тъй като е разположен отстрани на вулкан.

Исландия

Исландия е друго място, известно като потенциал за бъдещи тестове на Марс. През 2016 канадският вулканолог Кристофър Хамилтън каза на исландския информационен сайт mlb.is, че централните хълмове на Исландия са най-близкото място на Земята до условията на Марс.Той твърди, че мащабът на вулканичните изригвания в Исландия и взаимодействието на лед и огън, осигуряват перфектната симулация на Марс.

“Тези изригвания са толкова големи, че всъщност запълват цели долини. Ние наричаме тези изригвания наводнения от лава. На Марс, вулканичните изригвания са също толкова големи, простират се на огромни площи и са блокирани от планински вериги, долини и други видове структури “, каза Хамилтън.

Пустинята Мохаве

Всяка година Mars City Designs избира някои от по-иновативните записи, които да изпробват в пустинята Мохаве. В този случай теренът се споделя с Reaction Research Society, което я използва за изстрелване на ракети. Организацията казва, че пустинната среда наподобява тази на Марс в много аспекти, но те я избират за своите експерименти, заради отдалечеността и природните й ресурси.

“За разлика от съществуващите симулации на Марс, които се нуждаят от екстремни условия (с купол и изолирана основа, тествани хора, които са затворени вътре в продължение на дни или месеци), това, от което Mars City Designs се нуждае, е просто по-голяма откритост на терена. Това ни помага да изпробваме в по-голям мащаб устойчивостта на общностната система”, казва Вера Муляни, главен изпълнителен директор и основател на Mars City Designs. “Така че избраните места просто трябва да бъдат достатъчно гъвкави, за да се превърнат в модел на самостоятелен и автономен град, пълен с иновации, за да осигурят добър живот на бъдещите си граждани”.

Юта

Юта също играе водеща роля за симулации на Марс. Изследователската станция Mars Desert Research Station се намира близо до Хансвил. Мястото е частна собственост и се управлява от обществото “Марс”. Станцията поддържа изследванията на Земята, необходими за цялото изследване на човешкото пространство. Кампусът е заобиколен от “терен, който е геологичен аналог на Марс”, според уебсайта на MDRS.

MDRS има четири структури, включително местообитание, в което могат да бъдат настанени седем човека в даден момент. Над 1000 души са участвали като членове на екипажа досега.

Дубай

Бъдещите планове за симулиране на средата на Марс стават все по-амбициозни. През септември 2017 г. правителството на Дубай разкри проекта Mars Science City, който симулира местообитание на Марс с площ от 1,9 милиона квадратни метра. Пространството ще включва лаборатории за храни, енергия, вода и тестване за продоволствената сигурност в бъдеще. Градът ще включва и музей Космоса, който ще бъде изграден с 3D щамповани стени и с пясък от пустинята в Емиратството.

Китай

Китай също обяви плановете си за изграждане на симулационна база “Марс” в района на червените скали в област Да Каидам. Местоположението, отново, бе избрано заради свойствата и ландшафта, подобни на Марс, съобщиха китайските власти през август. Базата ще се състои от марсианска общност и лагер Марс и, освен място за научни изследвания, ще бъде и туристическа дестинация.

Освен суровата природа и тежките атмосферни условия, съществуват много пречки, когато става въпрос за стремежа на човечеството да завладее Червената планета, но при тези симулации липсата на готовност няма да бъде една от тях.