Мъчи те ревматизъм? Открадни си картоф!

Мъчи те ревматизъм? Открадни си картоф!

11/11/2018 Off By nina

Ревматизмът, обобщаващият термин за множество възпалителни ставни и мускулни състояния, е болезнена диагноза. Преди появата на болкоуспокояващи и специализираното поле на ревматологията, страдащите трудно са намирали облекчение. Хората се обръщали към магия, суеверие и народни лекове, за да облекчат болката си. Много от тях са прибягвали до картофите.

Според британската и американската традиции страдащите от болки в ставите просто пъхали в джобовете си малки картофчета.  Докато картофите били там, болката утихвала. През Викторианската епоха обаче се появило ново условия: картофите трябвало да бъдат откраднати.

Отчаяните болни приготвяли картофите си по безброй начини. В провинцията хората нелегално изкопавали картофи от полето. В градовете отвличали вниманието на продавачите, за да си отмъкнат един-два картофа. Често тези картофи се носели в специално изработени торби или джобове, а хората ги носели с години, докато грудките “изядат” ревматизма. “Очаква се, че със спаружването на картофите, болките ще намалеят”, отбелязва през 1896 един хроникьор в научното списание Notes and Queries.

В съвременната медицина вълшебните откраднати картофи почти не се използват, но някои от оригиналите все още съществуват. Според Дан Хикс, който специализира в съвременната археология в Университета в Оксфорд, музеят Pitt Rivers към университета има разнообразна колекция от спаружени, изсъхнали терапевтични картофи като експонати на остарелия терапевтичен метод. Много от картофите били добавени в края на 19-ти век, тъй като научният интерес към местния и световния фолклор нараснал. Един от тях бил дарен от господин Хенри Листър, който го носил повече от осем години, заедно с още три картофа. Практиката била пример, казва Хикс, за това как “хората се опитват да се излекуват от ежедневните заболявания”.

Съвременните наблюдатели са объркани за произхода на магията на картофите, но все пас има теории. Народният колекционер на приказки Андрю Ланг смята, че картофите могат да се окажат заместител на корените от мандрагората, много тачено лечебно средство, което също е от семейство грудкови. Други изтъкват, че в Англия картофът не е толкова стара култура, тъй като били пренесени в Европа от Америка сравнително наскоро. Подобни суеверия съществуват и в Съединените щати. Комодор Филипс, вярващ в магията на картофите, откраднал картоф от варел в Чарлстън, Южна Каролина и се противопоставил на лекар, който му казал, че не би могло да му причини облекчение. Едно медицинско списание от 1897 го цитира: “Не вярвам в него, но имам картоф и нямам ревматизъм”.