На кафе в Сингапур

На кафе в Сингапур

31/10/2018 Off By nina

В бързо развиващия се начин на живот на Сингапур единственото нещо, което обединява сингапурците и ги връща в корените им, е вековната традиция на копитиамите или културата на кафенета. Въпреки, че изкуството да поръчате копие (кафе) в Сингапур датира от векове, днес тя служи да напомня за това, кое прави историята на Сингапур толкова богата и разнообразна.

Какво прави сингапурското копи така уникално?

За разлика от повечето западни напитки, копи се произвежда от зърната робуста, които съдържат висока доза кофеин. За да подобрят своя вкус, зърната се пекат в уок с масло или свинска мас и захар. Това карамелизира зърната и им придава уникален аромат. След това зърната се пресоват през малка кърпа, която действа като филтър и се смесват с кондензирано мляко.

Резултатът е кремообразна и силно кофеинова форма на кафе, която струва едва около долар в повечето улични пазари или кафенета. Това се смесва с тос кая –традиционен конфитюр от кокосов орех и яйца,  и половин варено яйце. Резултатът е идеалната закуска в Сингапур.

Къде да намерим най-доброто копи?

Навсякъде! В старите райони на Сингапур (като Geylang), все още можете да намерите хора, които се събират, за да изпият чаша копи или бира, да се разхождат, може би да играят маджонг и да се забавляват.

Ако искате обаче да опитате чаша копи, приготвено по местния начин, трябва да посетите един от прочутите копитиами, където можете да проследите копи назад до корените му. Я Кун и Килини датират от началото на 20 век и сега имат вериги в цялата страна.

Как се поръчва копи в Сингапур

Поръчването на перфектната чаша копи, е сложна работа. За да я опростите, ще трябва да отговорите на следните въпроси: горещо или студено ? колко мляко и захар ? какъв вид мляко? силно или не?

Ако искате кафе с кондензирано мляко, поискайте просто  копи. Ако искате черно (без мляко), поискайте копие o и ще ви сервират кафе с кондензирано мляко. За нещо хладно и освежаващо, поръчайте копие с кондензирано мляко и лед. Копи рао или дори копи ди ло представляват силна или изключително силна напитка. Копи гар дай е кафе с повече захар; в копи косон няма и зрънце захар. Ако искате да почерпите и приятел, поръчайте копи суа и ще си осигурите едно кафе допълнително.

Е, да ви е сладко!