Нага: Страховитите духове-пазители

Нага: Страховитите духове-пазители

31/10/2018 Off By nina
Материалът е създаден по статия на Кайл Хълм

Дракони ли са, змии ли са? Ами, и двете, но и много, много повече. Независимо дали сте на покрива на храма в Тайланд или в дълбините на реката, навсякъде ще  срещнете Нага.

Страшни змии

Още от пръв поглед към статуя на нага, лесно се разбира защо са толкова опасни. С гневните си физиономии, остри зъби и често множество глави, Нага не са за слабите сърца. Докато индийските версии са склонни да приличат на кобра, тези в Югоизточна Азия поемат по-скоро форма на дракон. Те са защитници на боговете и се казва, че обитават река Меконг, която минава през голяма част от Югоизточна Азия. Тяхната страховита репутация плаши местните жители и предпазва реката от замърсяване, поради страха да не разгневят тези полу-божествени змии.  Този страх се засилва още повече от факта, че се казва, че гората Kamchanod  – обитавана от духове гора на остров в реката – е техен дом, както и границата между човешкия и подземния свят.

Нага не са просто създания от тайландския фолклор – те играят вжна роля в митологията на индуските и будистките религии. Те са споменати в няколко истории в писанията и на двете вярвания, което им е спечелило почетен статут в различни страни от Югоизточна Азия. Тяхната роля като пазители ги е превърнала в популярен избор за храмови статуи и декорации, където се смята, че възпират лоши духове и лош късмет.

Огнените топки на Нага

Всяка година, в края на будисткия заем през октомври, по бреговете на река Меконг се събират огромни тълпи, като много от тях избират място близо до град Нонг Као. Оттук нататък те се отдават на удивителен спектакъл – огнени топки, изскачащи от реката, да се издигат в небето. Много местни хора вярват, че тези огнени топки са от Нага, освобождавайки ги от дълбините на реката, но това събитие също има своите скептици. Някои твърдят, че огнените топки са следи от удари на войници, докато други сочат към естествени обяснения като запалителни газови мехурчета или плазмени кълба. Докато съдниците обясняват какво причинява огнените топки, събитието служи като друг пример за чудесата на Тайланд и неговия интригуващ фолклор.