Най-добрата звукоизолация

Най-добрата звукоизолация

11/11/2018 Off By nina

За прилепите изобщо няма значение какъв е вкусът на молеца. Ловуването чрез ехолокация – изпращане на сигнали и следване на ехото – помага за откриване на жертва, която не може да чуе звука, както глухите молци, които танцуват около светещите крушки по целия свят.

Ново изследване обяснява как тези молци все още успяват да избегнат хищниците, без изобщо да ги чуват: посредством пухкавото си кожухче, което блокира звука от сонарите на прилепите и не го връща обратно. В проучване, представено на конференция на акустичното общество на Америка, Томас Нийл от Университета в Бристол нарича системата “акустичен камуфлаж”.

За да се измерят способността за усвояване на звука от козината, Нийл и неговият екип изпращат импулси на ултразвукови честоти към група молци чрез високоговорител. Микрофон до високоговорителя има за задача да улови полученото ехо и да измери силата му.

Процесът бил повторен от стотици ъгли към десет молеца от два вида.  Учените установили, че фината козинка на гръдния кош на молците поглъща до 85 процента от звука, изпратен към него. Екипът изчислява, че без тази гръдна козина молците биха били изложени на 40% по-висок риск да бъдат открити.

В един имейл Нийл пише, че не е ясно защо само някои молци са безухи, нито дали има някаква географска връзка между тях и техните роднини с уши. Нийл и неговият екип се опитват да очертаят нивата на окосменост на различни видове молци (има общо 160 000 вида) и досега са направили двойка показателни открития. Първо, дневните молци, които не трябва да се притесняват за прилепите, обикновено имат по-малко козина, отколкото техните нощни събратя, но и сред тези, които имат слух, има такива, които са развили плътни кожуси от защитна козина, подчертавайки нейната жизненоважна стойност за оцеляването им.

Ние все още имаме какво да научим от тези молци за звука. Тяхната козина, според Нийл, съвпада с възможностите на много съществуващи звукоизолатори, свидетелстващи за способността на природата да изгражда технологични чудеса сама.