Най-отровните животни в света

Най-отровните животни в света

22/04/2022 Off By trancer4o

Кое е най-отровното животно в света? Много е трудно да  се отговори еднозначно и категорично на този въпрос. Дали това е животното с най-много токсични вещества? Или пък това, което убива най-много хора на година. А може би е животното, съдържащо най-голямо количество отрова? Отровни са онези животни, които носят в себе си вещества, наречени токсини и ги използват предимно за самозащита, т.е. те предават тази отрова чрез опарване, убождане или ухапване.

При всички случаи те представляват истинска заплаха, затова внимателно разгледайте снимките им – това може да е последното нещо, което виждате, ако се срещнете с тях очи в очи. Предлагаме ви списък с 10-те най-отровни същества в света.

Медуза морска оса/ пожар медуза/ медуза жило (Box Jellyfish)

Този вид медуза е причинила най-малко 5567 смъртни случая от 1954 насам. Отровата и е сред най-смъртоносните в света. Токсините на медузата засягат сърцето, нервната система и клетките на кожата.

Кралска кобра (King Cobra)

Това е най-дългата отровна змия в света. Едно ухапване от тази смъртоносна змия е достатъчна да убие човек, като дори може да причини смъртта и на възрастен слон за по-малко от 3 часа след ухапването.

Мраморен конусовиден охлюв (Marbled Cone snail)

Това малко красиво охлювче не отстъпва по нищо на останалите животни в списъка. Дори една капка от неговата отрова е достатъчна, за да убие 20 човека

Синьопръстенен октопод (Blue-Ringed Octopus)

Синьопръстенният октопод е с размерите на топка за голф, но отровата му може да бъде смъртоносна за човека. Истината е, че той може да убие 26 човека за няколко минути, като все още не е открита противоотрова.


Смъртоносен ловуващ скорпион (Death Starker Scorpion)

Това е изключително опасен вид, тъй като отровата му може да сравни с коктейл от невротоксини, причиняващи остра и нетърпима болка.

Каменна риба (Stonefish)

Може би тази риба никога няма да спечели конкурс за красота, но определено заслужава да грабне приза за най-отровна риба. Нейната отрова причинява толкова силна болка, че жертвите молят засегнатият крайник да бъде ампутиран.

Бразилски бродещ паяк (Brazilian Wandering Spider)

Бразилският бродещ паяк се счита за най-отровният паяк, както и за паякът причинил най-много смъртни случаи при хората. Отровата му съдържа повече невротоксини от който и да е друг паяк. Само 0,006 милиграма от нея е способна да убие мишка

Тайпан змия (Inland Taipan)


Едно единствено ухапване може да убие 100 човека или армия от 250,000 мишки. Отровата й е от 200 до 400 пъти по -силна от тази на кобрата.

Отровна жаба стрела (Poison Dart Frog)

Този вид жаба е едно от най-отровните същества на планетата. Дълга е само 5 см, но е способна да убие 10 човека или 20,000 мишки. Нарича се жаба стрела,защото тя разпръсква отровата си като стрела, която се съдържа в кожата й и може да убие всеки,който я докосне.

Риба балон (Puffer Fish)

Рибата балон е второто най-отровно гръбначно животно след жабата стрела. Жертвите умират от задушаване, причинено от парализиране на диафрагмените мускули.Смъртта настъпва от 4 до 24 часа.