Nazar?!? Пууу…да не ви е уроки!

Nazar?!? Пууу…да не ви е уроки!

13/11/2018 Off By djani

Въпросът „суеверни ли сте”, винаги ме е обърквал. Принципно съм човек, който избягва дори да се замисли над тези неща и дори  съм се подигравала на свръх наивни древни вярвания. За мое съжаление, със сигурност има хора, които много сериозно задълбават в мрака, чрез намесване в енергията и дори съдбата на други същества. Крайно невежа проява, защото би трябвало да осъзнават, че на енергийно ниво всичко се върти и се връща обратно. Например докато бях бременна, не можех да пия, лекарство за главоболие. Имам много близка, която с едно просто действие, ме убеди в реалността на явлението- „зло око, уроки или „Назар”. Тя допираше пръст до челото ми и мърмореше тихичко неразбираеми думи. Болката отшумяваше за секунди. В последствие, когато синът ми се гърчеше в болка, причинена от колики, аз се обаждах на близката, тя се свързваше енергийно с детето (по телефона) и пред очите ми, то спираше да плаче и да рита с крачета. Това, ако не е чудо. Аз съм скептик, дебнещ за конспирации и не бих могла да го твърдя с такава сигурност, ако не го бях виждала с очите си. Със сигурност всеки един и от вас има чудновати истории, пълни с мистерия като тази. Сега затаете дъх и нека тихичко открехнем булото на това мистериозно явление Назар.

В уроки вярват всички общества в света. В историята се смята, че злото око е опасно и духовно засяга човешките същества. Твърди се, че някои животни, като змии, зашеметяват плячката си с поглед.

Също така е научно доказан факт, че различните мозъчни вълни, които човешкият ум образува, се разпространяват наоколо.

Ефектът на Злото око (Назар)  е резултат от тези мозъчни вълни, фокусирани върху един човек. Мозъчните вълни се смятат за ефективни при тези, които са силни или имат естествена способност да се фокусират. Когато индивидът се фокусира върху внезапната интензивност на емоциите като завист, ревност, има  мнение, че се появяват последиците от злото око. Смята се, че ефекта на Назар при хората със сини очи е по-силен, отколкото при хората с кафяви или зелени очи. Назар причинява внезапни разстройства на настроението и болка или заболяване, което се появява без никакви предварителни симптоми.

От назар могат да пострадат не само хората, но и предметите. Вярва се, че стъкла или огледала могат да се счупят, ако някой ги погледне със завист. Мебели, дрехи, кола или къща също могат да пострадат, ако някой ги погледне със зли очи. Вярва се, че ако носиш колие или други накити  с кехлибар или ахат, така, че да допират кожата ти, това те предпазва от зли очи. Също така търговците отдавна са схванали, че страховете на хората носят добър капитал и в момента пазарът е залят с всякакви сувенири и бижута окичени с т.нар Око против уроки.

 

Според ислямското вярване, някои молитви се считат за ефективни в защита на човека. В Средиземноморските страни, на рамото на дрехата, се закача гореспоменатото малко синьо око, за да предпазва от лоши очи.

 

В някои градове закачат подкова, така, че да се вижда в дома или работното място, или поставят огледало на стената срещу входната врата. Ако дойде някой с лоша енергия, то тази енергия чрез огледалото да се върне обратно. Широко разпространено като суеверие, което предпазва от назар е леенето на олово (куршум). В този случай се вярва, че окото на злото ще се надуе и то ще се разпръсне.

Няма конкретни данни откога се е зародила традицията за връзване на червен конец, но вярването, че предпазва от уроки се е запазило и до наши дни. За да се предпазят, китайците например говорят наопаки. Ако смята, че някое дете е красиво и умно, те настояват, че е грозно и неуко. Гърците пък винаги са били известни със своите сини мъниста и броеници.

Вярвате или не, вярването и страхът от уроки е широко разпространен, дори в съвремието. Симпатичното малко синьо око привлича погледите и задържа негативната енергия с цел да ви предпази.

Хората се пазят, молят и не пропускат да кажат „Allah korusun”, в превод – Да пази Бог. Просто за всеки случай. Защото най-могъщият и безплатен застраховател е Бог, нали така?!?