Небесните танцьорки на Камбоджа

Небесните танцьорки на Камбоджа

31/10/2018 Off By nina
Материалът е създаден по статия на Мариса

Камбоджа е страна, богата на история и традиции. Такава традиция е класическият камбоджански балет или танцът Апсара, който е високо почитан в цялата страна. Доказателства за тази деликатна форма на танцуване могат да се видят гравирани в стените на древните храмове, както и при гледане на редица талантливи танцьори, които изнасят шоута из цялата страна.

Създаден още в 7-ми век, танцът Апсара произхожда от хиндуистката и будистката митология на Камбоджа. Доказателство, че танцовата форма е съществувала още през VII век, може да се види в дърворезбите в храмовете на (Sambor Prei Kuk) в провинция Кампонг Том, където ефирните същества – Апсарите – са били увековечени в камък. 

Какви са апсарите?

Според индуската митология Апсарас са красиви женски същества, които слизат на Земята от небето, за да забавляват богове и царе с очарователния си танц. Легендата разказва, че красивите същества са родени от “Разбиването на океана с млякото”, наричано още Samudra manthan на хинди или Ko Samut Teuk Dos на Кхмер. Историята е изобразена на 49-метров релеф, издълбан по стените на Ангкор Ват.

Смятани за съпруги на Гандхарвас – служители в двореца на Индра, кралят на боговете – нимфите защитавали Краля на боговете от съблазняване на смъртните, които се приемали като заплаха за красотата им. Силите им били невероятни. Нито божествата нито смъртните могат да устоят на чара на небесните танцьорки.

Какво е Апсара?

Танцовите движения отразяват идеята за омайване на зрителя, като алкохол, и включват забавени, плавни движения, които хипнотизират аудиторията.

Основните черти на танца са жестовете на ръката и съществуват повече от 1500 движения. Всяко движение на пръстите има свое собствено различно значение, от преклонение пред духовете на природата, като изобразяват цвете в разцвет, до представяне на някоя от стотиците будистки и индуски легенди.

Джиб – позиция на ръката, която представлява стискане на палеца и показалеца заедно, като останалите пръсти се разперват настрани, носи много различни значения – свян, смях, любов и скръб. Танцът стана толкова знаменателен за кхмерската култура, че през 2008 г. той е включен в представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството.

Танцът е толкова сложен, че момичетата започват тренировки от най-ранна възраст, за да се уверят, че получават необходимата гъвкавост в ръцете и краката си, за да изпълнят грациозните и сложни движения, сякаш жените плуват в облаци.

Апсара се идентифицират със сложните си костюми, които се състоят от елегантни копринени дрехи, зашеметяващи бижута и скъпоценни огърлици, обеци и гривни.