Носът ни наистина расте, когато лъжем

Носът ни наистина расте, когато лъжем

21/11/2018 Off By nina

Разказването на лъжи наистина кара носа ни да расте, са открили учените.

Точно както при Пинокио, любимеца на децата, чийто нос става по-дълъг всеки път, когато послъгва – носовете на лъжците всъщност набъбват, когато спестяват истината.

Разликата е твърде малка, за да се види с невъоръжено око, но лекото набъбване е толкова сърбящо, че предизвиква непреодолимо желание лъжльото да се почеше.

Учените д-р Алън Хирш и Чарлс Улф базират проучването си върху нервното отричане на Бил Клинтън за аферата му с Моника Люински, когато се яви пред съда.

Д-р Хирш разказва: “Забелязах, че когато лъже, той непрекъснато докосваше носа си, но по време на разговора, когато казваше истината, той никога не го докосна. Когато Клинтън лъжеше, почеса носа си 26 пъти за една минута. Наричаме този жест Пинокио ​​ефект. Когато лъжем, сърцето започва да изпомпва кръвта по-бързо, което предизвиква подуване на носните тъкани.”

Д-р Хирш от Фондация “Миризма и вкус” в Университета в Илинойс твърди, че когато Клинтън е бил разпитван по въпроса, той често избягвал погледа на разпитващия, пелтечел и докосвал носа си много по-често, отколкото обикновено.

Общо казано, според учените, докосването на носа е сред 23-те признака, които издават лъжеца.

Британски изследователи, които изучават лъжата, споделят, че физическите улики, като например почесването, изпотяването и ускоряването на пулса, могат да разкрият неопитните лъжци.

Но словесните улики все още се смятат за най-добрите начини да се забележи, когато някой се опитва да мами. Лъжците отговарят на въпроси значително по-бавно от нормалното, за да си дадат време да намерят убедителен отговор.

Също така те са склонни да се колебаят повече, когато говорят, но искат да запълнят неудобни пропуски в разговора и е възможно тонът им да се повиши в края на изречението.