Някои от странните храни на Австралия

Някои от странните храни на Австралия

20/10/2018 Off By nina

По Бианка Бахамондес

Независимо дали сте в Австралия или не, вероятно вече знаете, че страната е уникална. Австралийците произнасят странно думите (съкращават почти всичко), използват уникални термини за храна, които нямат смисъл за нас, останалите, като например поръчват си “Адамовата бира”, когато искат вода, наслаждават се на храна, която за нас е повече от странна.

Някои популярни храни от Австралия, които изглеждат необичайни, включват:

Сол с аромат на пилешко

 Твърдят, че на вкус тази сол е умами, но все пак е трудно да приемем за вкусно нещо, което в състава си съдържа парченца сушена пилешка кожа. Австралийците солят с това нещо всичко – от пържените картофки до, разбира се, пилешкото. Напоследък такава сол може да се купи от всяна точка на света през Амазон. Най-интересната част от историята обаче е, че тази подправка се счита за веганска.

 

Vegemite 

Повечето, които са го опитали, споделят, че тъмнокафявата паста е странен вкус, поради горчиво-соления си вкус. Австралийците обаче са луди по него и ще го защитават пред всеки, който не споделя вкуса им. Произвежда се от екстракт от дрожди, отпаднали от пивоварните, с добавка на зеленчуци и подправки. Обикновено го хапват, намазано на филийка хляб.

Witchetty Grub

Често се спори, че това е най-странната австралийска храна – вещерската манджа: Появила се като ценна храна на аборигените в Австралия, тази дървесна ларва вече може да се намери в супермаркетите в цялата страна, най-вече сготвена на супа. Тези, които се престрашат да опитат, казват, че вкусът е като на суров бадем, като на пиле или като на пържено яйце. Макар да им вярвам, все още не съм сигурна, че това е достатъчно, за да ме накара да опитам.

Месо от кенгуру

Австралийците с удоволствие похапват месцето на националното си животно. Навсякъде в страната може да се намери месо от кенгуру – в супермаркети и ресторанти. Може да не ви се стори толкова странно, тъй като на много места хората готвят храна от местни животни, но при положение, че от 2010 година, когато Австралия започва да изнася кенгурско месо, ние познавахме животното като ендемично само за Австралия и Папуа Нова Гвинея.