Paro в “Страната на Среднощното слънце”

Paro в “Страната на Среднощното слънце”

28/04/2019 Off By djani

Поради влиянието на течението Гълфстрийм, в Норвегия има по-високи температури и повече валежи от нормалните за тези ширини. Тук има четири добре осезаеми сезона с по-студена зима и прохладно лято. В най-северните части на страната има субполярен климат.

Има сезонни различия в продължителността на слънцегреенето. На места на север се случва слънцето въобще да не залязва. Поради това някои описват Норвегия като „Страната на среднощното слънце“. През лятото на юг от Полярния полюс има 20 часа слънчева светлина в денонощието.

Скандинавската държава предлага невероятно живописни природни гледки и характерен уют. Неслучайно създателите на хитовата анимация Frozen са се вдъхновили от норвежките пейзажи. Откакто продукцията на Дисни превзе киносалоните, резервациите за семейни екскурзии в северноевропейската държава са се повишили с цели 40%.

Националният парк Раго е природен резерват на територията на община Сурфалд в провинция Нордланд, Норвегия. Резерватът е 171 кв. км и се намира на около 10 км североизточно от с. Стреумен. Официално националният парк е създаден на 22 януари 1971 година. Раго граничи с три шведски национални парка – Паджеланта, Сарек, както и със Стора Сйофолте. Заедно образуват една от най-големите защитени територии в Европа с обща площ от 5700 кв. км.

Обектът се намира на надморска височина от над 600 метра над Aurlannfjord, който е част от най-дългия фиорд в Норвегия, Sognefjord. Дължината на Aurlandfjord е 29 км.

Самият обект е структура като мост, който се откроява почти 30 метра от скалата. От тук можете да видите скалистите планини, водната повърхност на фиорда, малките къщички на брега. На няколко километра от площад Stegastein са градовете Flom и Aurland.

Националният парк Раго е прочут със своите планински пейзажи, огромни камъни и рядка растителност.

В рамките на парка са разположени две големи езера – Сторховатнет и Литлвериватнет, а в югоизточната част на резервата можете да видите няколко ледника. Националният парк Раго няма богато растително разнообразие, отчасти поради лошата почва и суровия климат. Местните гори се състоят главно от бор. Много алпийски растения растат сред дърветата. В резервата обитават лосове,  елени, яребици и златни орли.

Националният парк Раго е получил името си от съкратената форма на думата Ragojiegna, която е използвана в саамските езици. Величествена природа и спиращи дъха гледки. Тази комбинация винаги е печеливша.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани