Пчелите могат да събират и изваждат

Пчелите могат да събират и изваждат

19/02/2019 Off By nina

Пчелите са невероятни! Способността им да опрашват растенията е изключително отговорна за една трета от всички култури, които консумираме ежедневно. Не само това, те имат сложен език, могат да общуват с другите пчели чрез танц, могат да обяснят един на друг колко далеч и къде са цветята. На всичкото отгоре, те правят вкусен мед. Изглежда, сякаш няма нещо, което не могат. И сега, учените са открили, че дори могат да извършват основни аритметични действия.

Австралийски и френски изследователи са показали, че пчелите могат да събират и изваждат. Тази находка, наред с по-ранното откритие, че пчелите разбират концепцията за нула, ни казва, че притежаването на малък мозък не е задължително да ограничава математическите способности. Резултатите са докладвани в Science Advances.

“Нашите открития показват, че напредналото числово познание може да бъде намерено много по-широко в природата сред нечовекоподобните животни, отколкото се предполагаше преди”, заявява в изявление старшият автор професор Адриан Дайър от университета RMIT в Мелбърн.

„За да се извърши аритметичното действие, необходимо е да можете да съхранявате правилата за събиране и изваждане в дългосрочната си памет, докато мислено манипулирате набор от дадени числа в краткосрочна памет. На всичко отгоре, нашите пчели също използват своите краткосрочни спомени за решаване на аритметични задачи, тъй като те се научават да разпознават плюс или минус като абстрактни понятия, вместо да ползват визуални помощни средства.”

За експеримента, екипът обучил 14 пчели да посетят Y-образен лабиринт, с едно рамо на апарата, съдържащо правилното решение и награда от захарната вода, а другото – горчив хинин за грешен отговор. На входа на лабиринта имало сини и жълти знаци. Сините знаци били за събиране, а жълтите за изваждане.

След четири до седем часа и около 100 изпитания за обучение пчелите научили, че синьото означава +1, а жълтото -1. След това изследователят започнал да променя местоположението на възнаграждението и изчисленията, необходими, за да стигне до там. Пчелите били в състояние да прилагат правилата, които научили за новите задачи.

“Докато специфичната задача за събиране/изваждане може да не е пряко видима в естествената среда на пчелите, уменията и когнитивната гъвкавост, необходими за изпълнението й, вероятно ще бъдат екологично изгодни”, пише екипът.

Констатациите са невероятни не само заради нашето разбиране за възможностите на други животни, когато се сблъскват със сложни задачи, но и за да ни напомнят, че не размерът на мозъка е от значение, а как го използвате.

“Ако математиката не изисква масивен мозък, може да има и нови начини да включим взаимодействията и на дългосрочните правила и на работната памет в бъдещи проекти, за да подобрим бързото научаване на AI за решаване на проблеми”, коментира Дайър.

Превод от английски – Нина Жишева