Единственият човек, погребан на Луната

Единственият човек, погребан на Луната

29/10/2018 Off By nina

Дали съществува човек, който не се е взирал в Луната и не е мечтал, взрян в звездите? Романтичните лунни нощи са били част от живота на много хора, но… Но съществува само един човек, погребан на Луната! Засега покойният учен Юджийн Шомакър все още е единственият човек, чиито останки са изпратени на Луната. Дори случайни наблюдатели на звездите могат да  разпознаят името на Шомакър от известната кометата Шомакър-Леви 9, която се е разбила на парчета при сблъсъка си с Юпитер през 1994 г. Кометата, открита от Шомакър, съпругата му Керълйн и  Дейвид Леви е забележителна с това, че е част от първия галактически сблъсък, който е бил наблюдаван от земляни. Катастрофата получава толкова внимание от пресата, че един малък град в Уайоминг създава междугалактическа лента за кацане, за да посрещне потенциални бежанци от Юпитер.

Шомакър се радва на известна кариера, комбинираща основната му дисциплина по геология с повече астрономически приложения, помагайки да се създаде областта на планетарна наука. Той е изучил няколко кратера тук на Земята, а в началото на 60-те години основава програмата за изследване на астрогеологията в рамките на геоложките проучвания на Съединените щати. Шомакър използва знанията си, за да обучи астронавтите от мисията Аполо за това какъв терен би трябвало да очакват да открият на повърхността на Луната.

Автомобилна катастрофа, докато проучва метеорен кратер в Австралия, слага неочакван край на живота му през юли 1997 г. Но дори в смъртта, както се оказа, пътуването му далеч не приключва в този ден. Близка колежка на Шомакър предлага тленните му останки да бъдат погребани на Луната. По такъв начин НАСА решава да почете паметта на учения, чиято мечта да стане астронавт не се осъществила единствено по здравословни причини. Компанията Celestis, единствената, която засега успешно извършва мемориални космически полети, приема да погребе праха на Шомакър на Луната. И така, на 6 януари 1998 г. лунна сонда на НАСА потегля за южния полюс на Луната, носейки на борда си една унция от праха на Шомакър.