Rh-отрицателната кръв – божествена, извънземна или полезна мутация?

Rh-отрицателната кръв – божествена, извънземна или полезна мутация?

08/01/2019 Off By nina

Повечето хора имат Rh-положителен вид на кръвта си. Има и случаи, когато хората са с Rh-отрицателно. Ако майката е с отрицателно Rh, а бебето  е с положително, може да възникнат  здравословни проблеми за нероденото. Това кара някои да смятат, че Rh-отрицателната кръв трябва да е от нечовешки произход. Теориите варират от свръхестествени такива като божествено потекло или членство в божествено избрана група от хора, до по-научни или псевдонаучни обяснения като кръстосване с извънземни. Повечето учени, които са изследвали кръвната група, са стигнали до заключението, че това е най-вероятно случайна мутация. Това обяснение изглежда най-съвместимо с наличните доказателства и с това, което най-много може да устои на бръснача на Оккам[1].

Това, което е необичайно за Rh-отрицателната кръв, е, че нейният ген е изненадващо чест, въпреки че е потенциално вреден. Когато жена, която е с Rh-отрицателно, е бременна с дете, което е с Rh-положително, имунната система на майката създава защитни анти-тела към Rh-позитивната кръв и нейната кръв по същество става токсична за детето. За някои хора това изглежда, че тялото на майката отхвърля бебето – което ги е накарало да предположат, че може би причината за отхвърлянето е несъвместимост, основана на схващането, че майката и детето са от различни видове. Други предполагат, че поколенията с Rh-отрицателната  кръв са просто специални по някакъв начин и не са предназначени да се смесват с поколения, които са предимно Rh-положителни.

Баски

Една популация, която притежава необичайно висока честота на гена за Rh-отрицателната кръвна група, са баските от североизточна Испания. Също така те говорят неиндоевропейски език и имат генетични маркери, които предхождат развитието на селското стопанство. Това е довело до спекулации, че Rh-отрицателната кръв е свързана с родословието на кроманьонците, датиращо от горния палеолитен период в Европа.

Сред по-екзотичните теории е идеята, че Rh-отрицателният ген представлява отделен клон на човечеството, който се е свързал с клона, дошъл от Африка. Един блогър е стигнал толкова далеч, че да каже, че тези с Rh-отрицателна кръв са потомци на хиперборейската раса, която според него е оригиналната човешка раса. Последователите на тази идея вярват, че хората от тази раса са русокоси, синеоки и от нея произхождат най-големите духовни учители в историята, включително Исус.

хиперборейски жени

Някои хора, които не са доволни от идеята, че тези, които са с отрицателно Rh, са друга форма на човечеството, предполагат, че чертата произхожда от извънземни, които или се кръстосват с хора, или създават хора чрез генно инженерство.

Ролята на генетиката в Rh-отрицателната кръв

Тази необичайна черта обаче може да бъде обяснена и с относително обикновена човешка генетика и естествения подбор. Едната възможност е, че генът за Rh-отрицателна кръв има някакво селективно предимство, което надвишава негативните последици от наличието на Rh-отрицателна кръв.

Добре известен пример за това явление е случаят със сърповидно-клетъчната анемия и маларията. Голям процент от населението в Западна Африка, където е разпространена маларията, се състои от носители на гена за сърповидно-клетъчна анемия, въпреки че хората не са болни от самата болест. Причината е, че само носенето на гена за сърповидно-клетъчна анемия дава имунитет към малария. Въпреки че сърповидно-клетъчната анемия е вредна, дори смъртоносна, носенето на гена дава селективно предимство и затова е много по-често срещано, отколкото се очаква.

сърповидна анемия

Извънземното обяснение е още по-проблематично, защото Rh-отрицателният ген е очевидна вариация на иначе напълно човешки ген. Ако генът не е специално проектиран от извънземни от предхождащ човешки ген, малко вероятно е той да идва от нищо друго, освен от Homo Sapiens.

Другият проблем с Rh-отрицателната кръвна група, който е резултат от смешение с извънземни, е, че извънземните вероятно имат биология и геном напълно различни от тези на човешките същества. Техният геном може дори да не се основава на ДНК – но нещо друго, като РНК, или някаква екзотична форма на генетично съхранение, която никога не е еволюирала на Земята. Това ще направи всички жизнеспособни хибриди много невероятни, ако не и невъзможни. Както би казал астрономът Карл Саган, би било по-лесно да се направи хибрид между човек и лале, отколкото хибрид между земно и извънземно същество.

Невероятността и несигурността на другите варианти формират обяснението, че Rh-отрицателната кръвна група е просто мутация, която е станала обичайна за някои популации поради селективното предимство, което е най-вероятният вариант, който най-лесно оцелява при прилагането на бръснача на Окам. Ако тази кръвна група се дължи на друг човешки вид, да не говорим за извънземни, трябва да се направят много повече ненужни предположения, които е трудно да се проверят. В резултат на това, доказателствата в момента определят обикновената мутация като причина за Rh-отрицателния кръвен фенотип.

Автор – Нина Жишева


[1] Бръсначът на Окам – принцип за решаване на проблеми, при който се приема, че колкото по-просто е решението, толкова по-приемливо е то