Тайните на картините

Тайните на картините

28/11/2018 Off By nina

Дори и да не сте изучавали историята на изкуството, няма начин да не разпознаете петролните багри на картината Звездна нощ. Това е така, защото има някои произведения на изкуството, които ние всички просто познаваме. Но докато произведенията на майсторите изглеждат познати, в тях има неща, които все още могат да ни изненадат.

Някои от най-големите творци в света на изкуството не са създавали творбите си само, за да се харесат на своите покровители. Много често те са изобразявани закодирани детайли, някои от които остават неоткрити за векове! Вижте тези класически произведения на изкуството, в които творците им са оставили тайни, дълго време останали скрити дори и от най-опитните историци на изкуството.

– Питър Брьогел Стария е един от най-забележителните художници на холандската и фламандската ренесансова живопис. През 1559 г. той създава картината Нидерландските поговорки. Тя може да изглежда по-скоро като изобрязяване на безредно нахвърляни фигури, но хаотичното произведение всъщност разказва истории – 112 истории, за да бъдем точни!

Художникът е известен с въвеждането на идеята за абсурда на човечеството в работите си и не е пропуснал да го направи и тук. Картината буквално илюстрира 112 различни поговорки и пословици от Холандия. Някои от тях включват: “Да бъдеш религиозен лицемер” и “Въоръжен до зъби”. Но истинската поговорка тук е, че ако не си холандец, няма да разбереш всичко от картината.

– Тайната вечеря на Леонардо да Винчи е известен със слуховете за тайни кодове толкова, колкото и с художествения си блясък. Леонардо е уникален в своя гений и голяма част от това се дължи на огромните му и разнообразни страсти. Не само като художник, Да Винчи е известен и като математик, учен, изобретател и дори музикант.

Докато веднъж известен музикант се възхищавал на работата на Да Винчи, той забеляза нещо странно. Ако през картината се начертаят линиите на музикалното петолиние, парчетата хляб, които апостолите държат в ръцете си, представляват музикални ноти. Ако следвате стила на писане на Да Винчи от дясно на ляво, хлябовете съставляват 40-секунден музикален мотив.

– В тази картина също е скрита добра история, но първо нека да отделим малко време, за да оценим името на създателя на тази картина, Йеронимус Бош. Как само звучи! Йеронимус Бош е създателят този живописен маслен триптих, озаглавена “Градината на земните наслади”. Това, което е още по-приятно, е тайната, която предстои да откриете при внимателно взиране.

Върху задника на една от измъчваните души в панела Ад на картината, са изобразени приблизително 28 секунди от това, което може да бъде описано само като сигнал заето на Nokia. Мелодията е известна като “песента на задника от ада”.

Тези произведение на изкуството са известни сами по себе си, но със своите скрити закачки и кодове, с посланията, които носят, закодирани от авторите им, те се превръщат в наистина брилянтни примери на неизмеримостта на човешкия гений. Дали крият още нещо? Кой знае.