Тиха нощ, Свята нощ

Тиха нощ, Свята нощ

13/12/2018 Off By nina

Тиха нощ, свята нощ (немски: Stille Nacht, heilige Nacht) е популярна коледна песен, създадена през 1818 г. от Франц Хавър Грубер по текст на Джоузеф Мохр в малкия град Оберндорф, Австрия. През 2011 г. тя е вписана в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Песента е записана от голям брой певци от всеки музикален жанр. Версията, изпълнена от Бинг Кросби, е третият най-продаван сингъл от всички времена.

Песента е изпълнена за първи път на Бъдни вечер 1818 г. в църквата “Свети Никола” в Оберндорф, село в австрийската империя на река Залцах в днешна Австрия. През 1817 година в градчето пристига младият свещеник отец Джозеф Мор – авторът на текста на песента “Stille Nacht”. Той е написал текста през 1816 г. в Мариапфар, родния град на баща си, където е работил като асистент.

Мелодията е съставена от Франц Ксавер Грубер, учител и органист в близкото село Арнсдорф. Преди Бъдни вечер Мохр занесъл текста на Грубер и го помолил да състави мелодичен съпровод на китара към него за масата на Бъдни вечер. Не е известно какво е вдъхновило Мор да напише текста, или какво го е накарало да го превърне в коледна песен.

Песента Тиха нощ, Свята нощ в изпълнение на Бинг Кросби

Според Грубер, Карл Маурахер, майстор на органи, който е обслужвал инструмента в църквата в Овендорф, останал омагьосан от песента и взел композицията със себе си в Цилертал. Оттам, две пътуващи семейства певци, Strassers и Rainers, включиха мелодията в представленията си. Rainers са я пели за Коледа 1819 и веднъж я представят пред публика, в която били и Франц I, крал на Австрия и Александър I, император на Русия. До 40-те години на миналия век песента е известна в Долна Саксония и става любима на Фредерик Уилям IV, крал на Прусия. През този период мелодията е претърпяла леки промени, за да добие вида, в който я познаваме днес.

Тъй като през годините оригиналният ръкопис се изгубил, името на Мор било забравено и започнали да приписват песента на големи композитори като Хайдн, Моцарт или Бетовен. През 1995 г. обаче, оригиналът бил открит из ръкописи на Мор и изследователите обявили, че песента е създадена през 1820 г. В ръкописа се споменава, че текстът е написан през 1816 г., когато Мор е назначен за свещеник в църквата в Мариапфар, Австрия и показва, че музиката е създадена от Грубер през 1818 г. Това е най-старият и единствен документ за песента, написан с почерка на Мор.