“Un helvası”

“Un helvası”

26/01/2019 Off By djani

„Un helvası” или домашна халва от брашно е традиционен турски десерт. Има доста хора, които си я приготвят в ежедневието, но специално този десерт се приготвя и в памет на душите на умрелите. Има спорове дали трябва опечалените да го приготвят или да го носят гостите, тъй като религията повелява близките да поемат от задачите на близките си. В миналото турците са възприемали, че раздаването на халва е вид безкръвно жертвоприношение. Имам спомени от детството, когато ароматът на пържено брашно и сладък сироп се смесваше с плача на жените. Мека и леко мазна, дори да нямаше повод, ние карахме баба да ни приготвя от сладката халва.

Ако ви е любопитно, може да опитате да я приготвите. Вкусът ѝ се комбинира доста приятно с различни пържени мекици да кажем.

Има домакини, които смятат, че е идеална добавка към следобедният чай.

Необходими продукти за една доза халва:

2 водни чаши брашно
1 чаша олио (някои домакини използват масло)

За шербета:

 2,5 чаши вода
1,5 кристална захар

Първо пригответе сладкият сироп. Захарта се бърка на бавен огън до пълното ѝ разтваряне във водата. В отделна тенджера сложете олиото или маслото. В нагрятата мазнина се запържва брашното. След като усетите специфичният аромат, намалете котлона и бъркайте  енергично, за да предотвратите образуването на топчета в брашното и да не загори. След получаване на светлокафява смес от запърженото брашно се добавя сиропа. Бъркането продължава до получаването на хомогенна смес докато сиропа не се изпари напълно. Все пак е важно да се уточни, че готовата смес трябва да е с консистенция на меко тесто.

След като се смъкне от котлона, има много начини оформяне и сервиране.

В традиционният си вид, халвата се сервира чиста.

Има хора, които оформят сместа с най-обикновена супена лъжица и декорират да кажем с орехи.

Други я оформят под формата на торта и добавят млечен пудинг.

Други оформят топчета, които овалват в сладки стърготини или разтопен шоколад.

Ако се специализирате в направата ѝ, халвата ще ви се отблагодари подобаващо, защото ще се окаже, че винаги сте заредени с идея за нетрадиционен десерт, който на всичкото отгоре става и за раздаване на близки, съседи, и приятели. Moже да импровизирате с форми и добавки колкото ви позволява въображението.

Вие сте на ход.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани