Ъпдейт на килограма

Ъпдейт на килограма

15/11/2018 Off By nina

 

На тази снимка, направена в сряда, 17 октомври 2018 г., ръководителят на BIPM (Международното бюро за теглилки и мерки) Мартин Дж. Т. Милтън държи реплика на Международния прототипен килограм в Севър, близо до Париж. Големият метален цилиндър, основата на световната система за измерване на маса се насочва към пенсиониране. Очаква се този петък, 16-ти ноември, правителствени представители да се съберат във Версай, за да одобрят план за създаване на нова научна формула за определяне на точната маса на килограма. Не, Вашите тоалетни чинии няма да внезапно да станат по-добри и един килограм плодове ще тежат още един килограм. Но начинът, по който учените определят точната маса на един килограм, се променя.

Досега масата му е определяна от дядото на всички килограми: метален цилиндър с размер на топка за голф, който е заключен във Франция. Повече от век това е единственият истински килограм, на който се основават всички останали.

Очаква се промяната да намери практически приложения в отраслите и науките, които изискват ултра-точни измервания на масата. А това означава намаляването на т.нар. Гранд К, килограм, който се смята за еталон от 1889 г. насам.

Изработена от устойчива на корозия сплав от 90 процента платина и 10 процента иридий, международният еталон за килограм рядко е виждал светлината на деня. И все пак ролята му е от решаващо значение, като основа за световно приетата система за измерване на маса, от която зависят неща като международната търговия.

Три отделни клавиша, разположени на отделни места, трябва да отключат кабината, където Гранд К и шест официални екземпляра – общо наричани “наследник и резервни части” – са погребани заедно под стъклени камбанки в Международното бюро за теглилки и Мерки, в Севър в западните покрайнини на Париж.

Основана от 17 нации през 1875 г. и известна с нейните френски инициали, BIPM е пазител на седемте основни единици, които човечеството използва за измерване на своя свят: метър за дължина, килограм за маса, секунда за времето, ампер за електрически ток , келвин за температура, мол за количеството вещество и кандела за осветеност.

От седемте килограмът е последният, който все още се основава на физически артефакт, Гранд К и. Метърът, например, е бил метална ламарина, дълга един метър, но сега се определя като дължината, която светлината пътува във вакуум в 1 / 299,792,458 от секундата.

“Това е момент на празненство, защото е последния стандарт, останал от 1875 г., който най-накрая ще бъде заменен с нови иновации”, каза директорът на BIPM Мартин Милтън в интервю за Associated Press. “Всичко останало е рециклирано, заменено и подобрено. Това е последното подобрение, което датира от оригиналната концепция през 1875 г. То е знак за почит към това, което беше направено през 1875 г. и е продължило толкова дълго.”

BIPM изважда много внимателно еталоните от хранилищата им, за да са сигурни, че те все още са правилно калибрирани, да добавят или да отнемат от масата им частица-две.

Въпреки че много американци по принцип мислят за теглото в унции, Съединените щати също са официална страна, признаваща еталона. Те са един от първоначалните 17 основатели на BIPM през 1875 г. Основният килограм на САЩ се нарича K20 и е предаден на страната през 1889 г. от BIPM, заедно с един друг, К4. Един килограм е равен на 2,2 паунда.

Дори и през доста агресивния 20-ти век, когато много воюват и унищожават страни и народи, човечеството продължава да споделя килограма. През 1983 г. Китай получава своя килограм, тъй като започват да приемат пазарните реформи, които впоследствие го превърнаха в икономическа сила. Япония получава своя през 1894 г., а K39 е предаден на Южна Корея през 1958 г.

Килограмът е “почитта към способността на човека да си сътрудничи”, казва Милтън. “Всъщност той е едно чудесно мирно дело, защото това е една от областите, където всички държави на света се събират с абсолютно една и съща цел. Системата ще бъде съществено коригирана в съответствие с научните и природните закони, каза той. Не бива да зависим от това, просто да приемем, че един конкретен обект никога не се променя.”