В Китай ще строят извънземен спортен комплекс

В Китай ще строят извънземен спортен комплекс

22/10/2018 Off By nina

Невероятен футуристичен спортен парк на 700 000 квадратни метра в провинция Дзяндзъ е проектиран от базираната в Пекин компания MAD Architects като място на “извънземната фантазия” с драматично раздвижен пейзаж.

Различни спортни зали изригват от “вулканични” върхове в чуждоземния пейзаж, който създава новия Quzhou Sports Campus в град Куджу. В сърцето му е потънал 30 000-местен стадион, проектиран да прилича на кратер, покрит с полупрозрачен “ореол”, който леко се носи над него като плаващ облак. Непосредствените подвижни хълмове в североизточната част на футуристичния комплекс формират гимнастическия салон с 10 000 места, плувния басейн и тренировъчния център, докато под стадиона се намира огромно езеро. Музеят на науката и технологиите, хотелът и търговски комплекс също намират своето място в кампуса.

“Ние мечтаем не само да създадем градско пространство за спорта и екологията, но и да го превърнем в уникален артистичен парк за света, установявайки връзка между градското наследство и историята на културата Шаншиу”, споделя Ма Янсонг, основател на MAD.

MAD е утвърдила репутацията на своите удивителни футуристични сгради, които силно се вдъхновяват от природния пейзаж и традиционните форми, за да създадат нов и отличителен стил на съвременната китайска архитектура. Под влияние на японския метаболизъм, визията на Янсънг за градските и селските проекти е, да служи на “хората и природата” с биологично вдъхновен урбанизъм, в който растежът и промяната са неизбежни. Докато градската архитектура напоследък доминира над природата в страната, Янсонг вярва, че китайската архитектура започва отново да търси хармония със своята среда, както преди стотици години.

“Връзката между човека и природата е не само за екологията и устойчивостта, но и за духа и настроението”, каза Янсонг. “Това е културата и философията, която отдавна съществува в историята на тази земя и трябва да се прилага в развитието на бъдещите ни градове”.

Спортният комплекс Куджу ще бъде построен през 2021 г. преди Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г.

Снимките в публикацията са от Шарлот Луксфорд