В перлите на Америка изчезват хора

18/01/2019 Off By nina

От Йосемити до Гранд каньон, някои от на-големите съкровища на Америка са нейните многобройни национални паркове. Но тази девствена и зашеметяваща дива природа има и тъмна страна – фактът, че от създаването на Националната паркова служба през 1916 г. досега над 1000 американци са изчезнали без следа на тяхна територия.

Къде са отишли ​​тези хора? В много случаи е трудно да се каже. Службата за национални паркове оставя на местните правоприлагащи органи да проследяват и решават или не случаите на изчезнали хора. И тъй като не съществува федерална база данни за хората, които са изчезнали на тези федерални земи, е трудно да се проследят каквито и да било тенденции или общи черти в техните изчезвания.

Разбира се, някои от случаите на изчезнали лица могат да бъдат обяснени с трагични инциденти – рискове, които се поемат при проучване на открито, като например попадане на животинска атака, падане от върха на планината или излагане на екстремни климатични условия.

Но какво да кажем за останалите? Криптозоологът и бивш полицейски детектив Дейвид Полидис има различна теория. Той се интересуваха от всички така наречени студени случаи, свързани със службата на националните паркове и събира и пресява данни, които е успял да събере, за да определи тенденцията в тях.

Това, което открил, е интригуващо и смущаващо. Полидис се интересува най-вече от случаите, в които хората просто изчезват. Той забелязал, че в много от случаите на тези изчезнали хора са били въведени кучета за търсене и спасяване, за да разследват изчезването, които не могли да се справят с обичаните си задължения.

Има редица такива изчезвания, които са се случили в близост до поляни с диви плодове или камъни и още повече, в които хората са открити на много по-високи места от тези, в които те изчезват. В един такъв случай детето е намерено мъртво на 19 километра от мястото, където е изчезнало, през две планински вериги и многобройни поточета.

Какво смята Полидис за случило се? Той вярва в Голямата стъпка, хибрид между човек и черна мечка, и сочи към загадъчните обстоятелства на тези нерешени случаи като потенциални доказателства за съществуването на това същество. В други случаи си мисли за  Вендиго, зъл дух от фолклора на племето Алгонкин, който тероризира гори и гори.

Разбира се, има много скептици относно паранормалните теории за тези изчезвания, но дали им вярвате или не, със сигурност нерешените случаи в американските национални паркове са достатъчни, за да ви накарат да помислите, преди да опаковате багажа си за път.

Автор – Нина Жишева