Wai – O – Tapu – природно шоу за ценители

Wai – O – Tapu – природно шоу за ценители

01/05/2019 Off By djani

Островите на Нова Зеландия се появяват поради вулканичната дейност на Земята, която все още е много висока в този регион. В момента в Нова Зеландия действат 6 вулканични зони, пет от които са разположени на северния остров. Една от тези зони се намира в източната част на острова и се нарича Wai-O-Tapu.

Вай-О-Тапу е туристическа зона от началото на 30-те години на миналия век. Районът е защитен живописен резерват.

 Wai-O-Tapu  преведено от маори и означава свещена вода е активен геотермален район. Намира се на 27 км. южно от Роторуа. Поради драматичните геотермални условия под земята, в района има много горещи извори,  с колоритен вид,  гейзера Lady Knox , басейна за шампанско , палитрата на художниците , Primrose Terraceи кипящи кални басейни.  Те могат да бъдат разглеждани  пеша.

Гейзерът на „Лейди Нокс” е кръстен на втората дъщеря на 15-ят  генерал, който е  губернатор на Нова Зеландия.

 Изригването на гейзер се причинява изкуствено (чрез изливане на сапунен разтвор в гейзерната уста) всеки ден в 10:15 часа сутринта. По време на изригването, което трае около час, гейзерът излъчва поток от вода до 20 м. висок, в зависимост от времето. Видимата част се състои от каменни образувания, разположени в основата на източника. Силиций, натрупан в продължение на много години по време на изригвания, образува ярък коничен връх на гейзера. Изкуственото изригване е открито случайно като метод, когато хората решили да изперат дрехите си в горещата вода на гейзера.

Вътре в гейзера „Лейди Нокс” има две водни камери: дъното, с гореща вода, а горната – със студена. Водата в горната камера се охлажда чрез взаимодействие с външния въздух, а  високата температура в долната камера се поддържа от вулканична дейност. Добавянето на сапун към гейзерната уста води до смесване на водата от двете камери  и настъпването на изригване.

Геотермалните води под басейна Шампан се загряват до 260 ° C, но температурата на самия източник достига 73-75 ° C, тъй като външният въздух охлажда водата.

Езерото Нгакоро е в самия край на парка и може да се види само на 75 минути пеша. Езерото е тъмнозелено и е образувано от вулканично изригване преди повече от 700 години.

 Дяволската баня е последната атракция на пешеходната пътека. Кратерът, в зависимост от времето, е с яркозелени или жълти води.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад- Джани