Wat Tham Suea – храмът на тигровата пещера

Wat Tham Suea – храмът на тигровата пещера

03/03/2019 Off By djani

Недалеч от град Краби, се намира един от най-известните и свещени храмове в южната част на Тайланд. Това е Wat Tham Suea, храмът на тигровата пещера. Той е известен с факта, че в пещерата, около която е построен този храм в Краби, има камъни с тигрови отпечатъци. Той е известен и със стръмното си стълбище с 1237 стъпала, водещи до свещения връх на скалата, на който е поставена висока статуя на седнал Буда. Пред пещерата има надпис, който описва легендата за пещерата.

В тези места живеел страшен тигър, който плашел всеки с рева си. По-късно в пещерата дошъл монах, който търсел подслон по време на военни действия. Той се настанил в тигровото ложе. Хищният звяр не го докоснал. Така заживели заедно – тигърът и човекът.

В непосредствена близост до тигровата пещера има функциониращ манастир във вътрешната част на скалистия хълм. Територията му е оградена с високи скали и е добре защитена от силни ветрове. Хиляди будисти идват на това място, вярвайки в свещената енергия на пещерата и планинския връх. От друга страна, гледката е неописуема, вижда се почти цялата провинция Краби.

Тук дори един турист, далеч от будизма само за един час, може да изпита физическата и духовната си сила и да постигне просветление.

Във висок пирамидален храм, затворен за туристи, живеят монасите.

Едно от най-впечатляващите неща в Храмовия комплекс е високата планинска стълба от 1237 стъпки – така се стига до 40-тия етаж !!! Стъпалата са с различна височина. Стълбата по ръбовете на парапетите е украсена с дълги змии. През цялото време, докато се изкачват стъпалата, може да се видят маймуни. Ако не сте внимателни с тях, могат да ви ухапят. Ловко крадат телефони, чанти или каквото имате в ръцете.

Услужливи табели уведомяват туристите колко стъпала остават до върха.

На върха има 18–метрова статуя на Буда в позиция лотос. Тя е огромна и величествена, цялата е златна. Изключителна панорама, пред която оставаш безмълвен. От там може да се наблюдават молещите се монаси, облечени в оранжеви одежди.

Околността е покрита с големи дървета на стотици години, особено в долината Khiriwong. Планините са от всички страни и има много малки пещери.

Освен че е място за медитационен център, това е и обект на археологически и исторически интерес. Той е един от най-интересните храмови комплекси в южната част на Тайланд, тъй като монасите живеят и се покланят в лабиринт от естествени пещери в обрасла долина на джунглата.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани