Yedi kızlar camisi  или Джамията на седемте моми

Yedi kızlar camisi или Джамията на седемте моми

03/05/2019 Off By djani

Уникалната дървена джамия, известна като Джамията на седемте момичета, (Йеди къзлар джамиси), се намира в село Подкова, община Кирково. Тя е исторически паметник на ранната мюсюлманска архитектура. 

Джамията е построена изцяло от дървен материал, като изключително любопитен е фактът, че в градежа ѝ не са използвани нито пирони, нито пък каквито и да било скрепителни материали.       Гредите са с внушителни размери и са съединени помежду си с улеи, които влизат един в друг.
Името „Йеди къзлар джамиси” (Джамията на седемте моми) е свързано с интересно предание за силата на човешките възможности. В изчезналото отдавна село Рамоллар живели седем девойки, влюбени в седем момъка – войници. През Средновековието, когато войните следвали една след друга, младите мъже били призовани в султанската армия. Момите се надявали, че техните любими ще се завърнат живи и здрави. Но съдбата решила друго. Дошла тъжната вест, че и седмината са загинали в сраженията. Сломени от скръб, девойките решили да не се омъжват никога, а да се отдадат на вярата. Събрали чеиза си, продали го, а с парите купили дървени трупи, с които започнали градеж на джамия. Тя била построена за една нощ. След това  момите  мистериозно изчезнали. Повече никой не ги видял, нито чул за тях. Изгубили се в мрака на нощта, но оставили след себе си храм и легенда, които просъществували през вековете. Това се случило на 6 май. Оттогава всяка година на тази дата мевлид събира стотици вярващи в двора на джамията и край нея.
Една друга легенда разказва, че по време на една от войните, селото било опожарено и хората потърсили убежище в джамията. Военен командир заповядал да се запали джамията. В този миг мистериозно се появили пуйки, които започнали да гасят пожара. Войниците се отказали да продължат да палят храма, а командирът онемял.

През 2008 г. Дървената джамия в Подкова е демонтирана до основи и сглобена наново.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани